До четвъртък-петък на много места времето ще остане неустойчиво, с краткотрайни превалявания след пладне и преди полунощ и дневни температури от 23 до 28-29 градуса. Сутрин минималните ще бъдат от 12 до 17. Още в петък ще започне частично стабилизиране на времето. Превалявания с гръмотевици след обяд ще има само на отделни места, а явленията няма да бъдат толкова интензивни. В събота и неделя ще се установи слънчево време, с временни увеличения на облачността главно в следобедните часове, но преваляванията вече са малко вероятни, предимно в планините на Западна България и то само на отделни места. Дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса и в низините ще стане горещо, с температури около, на места и над 30 градуса, до 31-32.  

По морето вече е истинско лято, с температура на морската вода на повечето места 20-22 градуса и слънчево време през по-голямата част на деня, с малка вероятност за краткотрайни валежи след обяд, в сравнение с вътрешността на страната. Температурите във Варна през повечето дни до края на тази и началото на следващата седмица ще бъдат държани от морския бриз малко по-ниски от тези във вътрешността на страната, в рамките на интервала от 24 до 26 градуса. Около 24, 25 градуса ще бъде и температурата в Бургас, като там също ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността и малка вероятност за валеж.

В планините от днес до четвъртък ще се развива значителна купесто-дъждовна облачност и ще има гръмотевични бури, свързани с краткотрайни силни пориви на вятъра и значителни валежи на много места. В петък интензитетът и обхватът на явленията ще намалее, а в събота и неделя и там ще бъде предимно слънчево, макар вече само на отделни места да не са изключени слаби краткотрайни превалявания. През целия период плавно, но постоянно температурите ще се повишават и на 1200 метра надморска височина днес и утре ще бъдат около 16-17 градуса, а в неделя ще достигнат стойности около 20 градуса.

В София от днес до петък включително чадърът трябва да бъде задължителен атрибут, тъй като в различни квартали, с различна интензивност и продължителност, главно в следобедните часове и преди полунощ, ще има превалявания с локален характер, придружени от гръмотевици. През двата почивни дни вероятността за валеж намалява и за столицата: ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Температурите ще бъдат около, а в края на седмицата над обичайните за града за това време на годината: до 25-26 градуса в сряда, четвъртък и петък и 26-28 през почивните дни.

Предварителните сценарии за следващата седмица предвиждат времето да запази характера си, като в някои дни не са изключени краткотрайни превалявания. Същевременно температурите ще останат около и над обичайните и на повече места в низините те ще са над 30 градуса.