След исторически горещия юли, през тази седмица в Югоизточна Европа и  на Балканите ще се радваме на обичайни летни температури, каквито почти нямаше през последните 2 месеца.
 След 48-72 часа над Южна Европа ще започне да се формира антициклон, добре изразен и във височина, по чиято западна и северозападна периферия от Северна Африка към западните части на континента ще започне да се пренасят горещи тропични въздушни маси. Съобщенията в медиите за изнурителните жеги над западните части на континента очакваме през втората половина на седмицата.
Нашата част на континента ще бъде разположена източно и югоизточно от оста на антициклона и гребена във височина и въздушният пренос към Балканите ще бъде от северната четвърт, вътрешността на Централна Европа. Все пак, сега е лято и високото Слънце ще затоля въздуха до обичайни за август стойности около и малко над 30 градуса.
Утрините ще са по-прохладни от тези до преди няколко дни, с температури около 15 градуса, по високите полета и малко по-ниски.
Тази барична обстановка ще се задържи няколко дни, след което въздушният пренос към нас отново ще се ориентира от запад и югозапад през следващата седмица. С това температурите отново ще се повишат и у нас. Сигурни засега, са горещините над Франция и Испания(без крайните им северозападни части до Бискайския залив и Атлантика), които с голяма вероятност ще достигнат 40-43 градуса през втората половина на седмицата.