28.7 градуса е измерената максимална температура вчера в руската столица. С това рекордът от 1996 година е подобрен с 3 десети от градуса. Горещо, с голяма вероятност за нов рекорд, ще остане времето и през днешния ден, а в следващите дни до края на седмицата, макар че слабо ще се понижат, температурите ще остават значително по-високи от обичайните за месеца.
Причината е същата, която докарва и големите студове в северната част на континента зиме: Стабилните и бавноподвижни континентални антициклони. Докато в условията на къс ден, ясно време и дълга нощ, от ден на ден въздухът изстива през студеното полугодие, в момента факторите определят обратното: въздухът се загрява в условията на над 15-часово слънчево греене и само няколко часа за нощно охлаждане и всеки следващ ден в по-топъл от предишния. Ако добавим и адвекцията(пренос) на предварително загрят в степите на Южна Русия и Казахстан въздух, картината започва да наподобява тази от летата на 2011 и особено 2010. Намеци за подобен тип циркулация започнаха още преди месец, а днес те придобиват все по-реални очертания. Дори през 2010 година обаче, горещините в Централна Русия продължиха малко над един месец, основно през юли и началото на август. В момента първите такива започват два месеца по-рано.
Разбира се, въздухът над Арктика все още е студен и няма как да започнат директно 40-градусовите горещини: по източната периферия на антициклоните към Западен Сибир се спуска периодично арктичен въздух и преди няколко дни на места там се образува и нетрайна 10-сантиметрова снежна покривка. Докато това не е необичайно за Сибир, 30 градуса в Москва за средата на май месец са рекордни стойности. Все пак, в края на тази и началото на следващата седмица температурите в централната част на Русия ще се понижат и ще бъдат само с 2-3 градуса над обичайните. 
По същото време, нехарактерно за сезона студено време е обхванало Западна Европа и най-вече  Португалия, Испания и Франция. В Момента през Бискайския залив към тази част на континента се спуска студен океански въздух, формиран преди ден-два в акваториите около Гренландия. Въпреки, че е далеч на юг и бързо ще се трансформира(затопля), довечера в Португалия и Испания на немалко по-високи места и такива в северните им части са възможни мраз(отрицателна температура на въздуха) и дори сняг.
Студената адвекция там е в тила на бавноподвижна издължена в посока север-юг, циклонална област с центрове западно от континента. В челната и част още днес към Балканите ще бъде "изтеглен" тропически въздух с произход от Северна Африка и температурите в нашата страна ще се повишават много бързо, достигайки вдругиден стойности около и над 30 градуса на много места в низините. Не са изключени и температури до 33-34 градуса.
Намирайки се на границата на тази циклонална област и дъгообразна антициклонална зона с център над Източното Средиземноморие и вече споменатия "руски" антициклон, поне до събота-неделя над страната ни няма да има добри условия за валежи, дори от краткотраен тип.
Такива ще се създадат към уикенда и в началото на следващата седмица по вълнови смущения(долини), част от зоната на ниско налягане на запад.  Ще следим и анализираме за вас очакваните процеси, тъй като не е възможно да се прогнозира с точност по региони и като срокове за толкова време напред, особено в условията на гранични обстановки като тази днес и в следващите 5-6 дни.
С голяма вероятност може да се твърди, че ще остава топло, тъй като зоната на повишено налягане ефективно ще блокира бързото разширяване и движение на изток на циклона, а баричните сили ще продължават да поддържат южен пренос, поне до началото на следващата седмица.
В малко по-далечна перспектива, през следващата седмица сценариите сочат лабилизиране на времето у нас, с повече локални валежи и плавно понижение на температурите, отначало за сметка на повечето облаци, а впоследствие и заради проникването на по-хладен въздух от северозапад. Необходимо е да се отбележи, че тази част на сценария към момента е твърде несигурна, тъй като тя отначало се предвиждаше за края на тази семдица, но се оказва, че антициклоналната блокада няма да допусне това, поне в тези срокове.

В резюме: Все по-топло, с юлски температури от утре в низините и малка вероятност за валеж до събота-неделя. Тогава тя се увеличава, но доколкото краткотрайни превалявания има, те ще са с много неравномерен, локален характер заради сравнително сухия все още въздух. Същевременно много голямата енергия във въздуха ще създава опасност от малки по площ, но силни градушки.