Извън емоционалните и имиджови доводи, станцията на връх Мусала има и чисто практическа стойност.
Да, прогнозите на световните модели няма да пострадат съществено, но една от 100 или 50 обстановки в региона и страната ни могат да  бъдат по-лошо прогнозирани от тях, заради липсата на достатъчно данни, важна част от които са тези от връх Мусала.



Няма как да са ни известни вътрешните мотивации на отговорните лица, взели решение за закриването на станцията("временно"!), а изтъкнатите доводи звучат, меко казано, неубедително.

Причината "липса на пари" не може да бъде сериозна, защото поддръжката на тази станция или разходите за човек от персонала със сигурност са само малка част от командировъчните, които отговорното лице, взело решение за закриването и, плаща на себе си и секретарката си за безсмислени воаяжи из европейските и световни столици и курорти.

Безотговорното и безхаберно закриване на тази станция е само част от поредицата неадекватни решения на отговорните от НИМХ през последните години. През 2013 година бяха премахнати от свободния международен обмен над 2/3 от измерванията, което беше грубо погазване на законите, тъй като институтът, бидейки публична и финансирана от данъците ни организация, е длъжен да осигурява  свободен достъп до тях на нас - хората, които им плащаме чрез данъците си.


Ангажираната общност - синоптиците от БАН, любителите и интересуващите се от тази материя и други граждани, организираха подписка с искания, едно от които е незабавно да бъдат възстановени измерванята на Мусала.

Петицията може да бъде подкрепена тук.