Днес ще бъде слънчево и топло, с температури, достигащи 31-32 градуса в южните райони. Привечер от запад облачността ще започне да се увеличава  и през нощта над страната ще премине атмосферен фронт. На места около полунощ и  в ранните часове на утрешния ден ще превали, но валежите няма да са съществени. Ще се усили вятърът от северозапад, и утре дневните температури ще бъдат с 3 до 5 градуса по-ниски от днешните.
В събота вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усилва, особено в източните райони, Добруджа и Лудогорието. Облачността ще бъде променлива, значителна в Източна България, където ще превалява дъжд. Температурите ще продължат да се понижават и ще бъдат от около 20 градуса на север до 25-26 в югозападните райони. Възможно е в Североизточна България да останат и по-ниски, до 17-19 градуса. 
В неделя ще остане облачно, със слаби превалявания на места в северните и планински райони. Дневните температури ще са от 15-16 на североизток до 23-24 на югозапад.  Ще продължи да духа умерен вятър от североизток, който заедно с ниската облачност, преваляващият дъжд и ниските температури ще създава усещане за късна есен.
Докато в североизточните райони  през уикенда и особено в неделя усещането ще бъде есенно, в началото на следващата седмица времето ще напомни за преддверието на зимата. Според прогнозите на моделите североизточният пренос ще донесе още по-студен  въздух над страната ни, с произход от акваториите около Карско море. Дневните температури във вторник и сряда на север ще бъдат около 10 градуса. Ще превалява, като на места в южната част на страната и Рило-родопската област преваляванията е възможно да бъдат значителни(следете актуализираните ни прогнози в следващите дни). По северните била на Стара планина над 1800-2000 метра и най-високите части на Рило-Родопската област е възможно да вали сняг или мокър сняг.
Студеното и ветровито време ще се задържи през по-голямата част от следващата седмица.
В следващите дни очакванията на моделите за сериозното застуяване могат и да бъдат коригирани с няколко градуса нагоре, но с голяма вероятност може да се приеме, че то ще се случи и ще бъде съществено. При изясняване и стихване на вятъра в ниските части на низините, котловините и високите полета, минималните температури ще се понижат   чувствително и там са вероятни първите за сезона слани.