Още в петък привечер облачността над западните и северозападни райони ще се увеличи и на места там е възможно да превали и прегърми. Тази промяна на времето е свързана със студен атмосферен фронт, който ще премине относително бързо над западните райони и едва над централната и източна част от страната ще забави своето движение. Поради тази причина свързаните с него валежи ще бъдат по-значителни главно с централната и особено североизточната част на страната.
В Западна България освен бързото преминаване на атмосферния фронт, от северозапад ще се разпространява приземен гребен на високо атмосферно налягане, който допълнително ще влоши условията за по-съществени валежи, освен на места по северните склонове на планините. В Североизточна България обаче са възможни и валежни количества над 15-20 литра на квадратен метър, гръмотевични бури, а на места и градушки.
Общото за цялата страна при очаквания процес ще бъде умерения, а в Дунавската равнина и Източна България - силен вятър от северозапад, който ще продължи да духа от събота до понеделник, а вторник и сряда, макар и да отслабне, все още няма да стихва напълно.
От 31-36 градуса в петък, температурите ще се понижат със 7-9, на места десетина градуса до интервала 22-27 градуса. В София в неделя и понеделник дневната температура няма да превиши съществено 22-24 градуса, при стойности около 32-33 в петък.
В планините утре и в петък до ранните следобедни часове ще има отлични условия за туризъм: ще бъде топло и слънчево, с температури на 1200 метра надморска височина до 25-26 градуса. В петък в по-късните следобедни часове вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усилва. От събота той ще бъде силен, по билата - бурен, като по върховете не са изключени и ураганни пориви. Температурите от събота до понеделник ще бъдат 16-18 градуса. От вторник ще се повишат до около 20 градуса, но ще остане ветровито.
Лоши вести за времето очаква и морският бряг. До петък, а по Южното Черноморие и събота преди обяд ще бъде топло и слънчево, с температури от 26 до 29 градуса. От събота там времето ще се влоши за почти седмица. Заради разположената над Черно море във височина област на ниско атмосферно налягане, до четвъртък-петък следващата седмица облачността ще бъде променлива, често значителна, а краткотрайните валежи - ежедневни. Въпреки, че понижението на температурите там, в сравнение с вътрешността на страната няма да бъде толкова рязко и дневните стойности ще са от 24 до 27 градиса в началото на семдицата, умереният и силен северен и най-вече северозападен вятър, който се очаква да духа там в понеделник и вторник, ще създава неприятно усещане и с голяма вероятност ще отмести повърхностните затоплени водни слоеве край брега навътре в морето, изкачвайки студена вода от по-дълбоките части(явление, наречено ъпуелинг) и от началото на следващата седмица е възможно морската вода на места да понижи температурата си от сегашните 24 градуса на майски стойности под 20 градуса.
В централната и западна част на страната, въпреки, че краткотрайни превалявания на места около и над планините не са изключени до вторник-сряда, ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността главно около и след обяд. Температурите ще започнат постепенно да се повишават и вторник-сряда ще бъдат от 25 до 30 градуса.
Vremeto.dir.bg своевременно ще ви информира за актуалните прогнози и през следващите дни, а дотогава се насладете на хубавото лятно време до петък.


ИЗБРАНО