В момента от източното канадско крайбрежие и североизточните американски щати силно охладената арктична въздушна маса се "изсипва" над водите на Северния Атлантик с голяма скорост и в посока почти чисто източно или леко на югоизток. Този масивен и продължителен поток достига акваториите западно и югозападно от Британските острови, почти до Бискайския залив. Там той се завихря, а част от него продължава на югоизток, към Средиземно море.
Огромната дори по стандартите на "родилното отделение" на циклоните - Северния Атлантик, циклонална долина, подобно на гигантска центрофуга увлича от Северна Африка и Средиземно море топли въздушни маси, които, преминавайки през Балканите, в следващите дни ще продължат на север, достигайки акваториите на Ледовития океан.
Точно в този момент изтичат последните часове на баричния антициклонален гребен от североизток над нашата страна. До няколко часа това ще приключи и баричното поле над нас ще започне да придобива циклонална кривина. В тази, макар най-далечна югозападна периферия на голямата Атлантическа долина баричните сили ще започнат да изтеглят въздушни маси от юг-югозапад на север-североизток.

Още привечер в планините на Западна България ще се появи южен или юг-югозападен вятър. Северно от Витоша и западния дял на Стара планина - около Берковица-Вършец, ще се появят характерните лещовидни облаци, сигурен признак за наличие на южен пренос във височина.
Тази нощ температурите ще са отрицателни само в районите, защитени от южен вятър по поречието на Дунав и особено в Северозападна България. Трудно е да се прецени колко точно, но вероятно ще останат до около минус 5 градуса в районите на Видин и Лом и евентуално, малко  на изток близо до реката.
С изключение на ниските места, утре вече затоплянето ще се усети по-чувствително, с дневни температури с двуцифрени изражения на много места в източните и южни райони. Принципно, при подобни обстановки, най-топло е северно от планините и в Североизточна България. В този случай, обаче, температурите няма да достигнат  теоретичния си "таван", защото в първите 2-3 дни голяма част от енергията ще си изразходва за топене на снега.
По-ниски, макар вече и там положителни - до около 4-5, ще бъдат максимумите в Северозападна България, където също ще започне топене на снежната покривка.
"Американският" студ, почти напълно "смлян" - трансформиран, затоплен и зареден с влага над Атлантика, а впоследствие - и над Медитерана, ще достига на порции нашата страна през следващата седмица, но това редуване на южни субтропични с океански(защото от арктичния въздух, слязъл над океана при Нюфаундленд след многото хиляди километри на изток и юг вече няма да има нищо общо с първоначалните си характеристики) въздушни маси само ще осигурява необходимата динамика у нас. Същата няма да позволява задържане на мъгли и инверсии, с малки изключения в някои дни на северозапад.

Пробягващите по периферията на долината малки вълнови циклони или долини и фронтове, ще носят валежи от дъжд, предимно с краткотраен характер и през повечето дни - несъществени като количество. Заради голямата енергия в атмосферата в областите, заети от долината, не е изключено на места у нас в някои  дни дори да прегърми. 
Минималните температури през повечето дни на второто десетдневие ще остават положителни на повечето места, а дневните - най-често около и над 10, в някои дни и над 15-17 градуса: стойности между 5-6 и десетина градуса над обичайните за средата на февруари.
Подобно време, като цяло, ще се задържи поне до 18-19 февруари, а с голяма вероятност - и в началото на третата скъсена декада на месеца.
Снегът в Северна България ще се стопи в първите дни на следващата седмица. Облачността ще бъде променлива, варираща от значителна ниска до висока и средна   с достатъчно слънце.