Днешният ден ще бъде зимен по високите полета и планинските райони, но след колебливите напомняния за наближаването на пролетта, през тази седмица температурите ще достигнат градуси, характерни за този сезон, а на места в страната дневните стойности в края на седмицата ще доближат и априлски стойности.

Днес ще бъде облачно и ветровито. Ще превалява над цялата страна, но освен в някои полупланински райони, валежите ще бъдат слаби. Дневните температури ще достигнат стойности от 2 до 8 градуса, за района на София около 2.  Привечер преваляванията ще отслабват, а до полунощ ще спрат навсякъде. Ще отслабне и вятърът, при което минималните температури утре на местата с ясно и тихо време ще се понижат до минус 7, минус 8 градуса. В по-голямата част от страната минимумите ще са в интервала от минус 5 до нула. През деня температурите ще се повишават. Облачността ще бъде разкъсана, в Северна България - до слънчево. Преди обед над южните райони все още ще духа слаб и умерен вятър от север, а след пладне над Дунавската равнина ще се появи слаб западен вятър и с него ще започне дългоочакваната промяна на времето в пролетна посока. Дневните температури утре ще бъдат от 5 до 10 градуса, в западните части на Дунавската равнина до около 12-13.

В сряда и през оставащите дни до края на седмицата времето ще бъде ветровито и ще запази своята динамика, но вече ще бъде пролетно. С изключение на четвъртък, когато вятърът за кратко ще смени посоката си със север-северозападен и температурите ще са по-ниски с 2-3 градуса, максималните стойности ще се повишават и ще са от 10 до 15 градуса, на места до 17-18. Ще духа слаб и умерен западен вятър. Минималните температури след сряда, когато ще са от минус 3 до плюс 3, ще се повишават също и вече ще бъдат над нулата навсякъде в низините, освен на местата, защитени от вятър по високите полета, където в някои дни е възможно да бъдат до минус 1, минус 2.

Хубавата новина е, че според сегашните прогнози на голяма част от моделите, през почивните дни ни очаква истинска пролет, с температури сутрин от 2 до 7-8 и максимални стойности през деня от 13 до 18, на места в низините и до около 20 градуса. Установяващата се от сряда-четвъртък атмосферна циркулация има изгледи да бъде трайна, най-малко в рамките на около седмица след това. Атмосферното налягане ще бъде високo, а страната ни ще бъде под влиянието на "подходящия" антициклон - Азорския, при което високите за периода температури ще бъдат съчетани с предимно слънчево и сухо време. Подобни периоди не са толкова чести като продължителност и температури за средата на месец март, затова тези, които имат възможност могат да му се насладят пълноценно.

В планините днес и утре ще бъде студено и ветровито, с температури през днешния ден на 1200 метра надморска височина от около минус 3, минус 4 градуса. Утре валежите ще спират, а температурите ще бъдат с 2-3 градуса по-високи. До четвъртък ще остане със значителна облачност, възможност за слаби превалявания и дневни температури, непревишаващи 2-3 градуса над нулата. От петък и в планинските райони бързо и рязко ще се затопля и през почивните дни температурите ще достигнат стойности около 10 градуса.Ще започне силно снеготопене, а тези, които искат да прекарат почивните дни в планината, използвайки априлските температури, трябва да се съобразяват с много високата в съответните райони лавинна опасност!