Днес започваме с прогнозата на източноазиатския климатичен център с абревиатура  APCC, базиран в Корея. 
Преди това, някои уточнения. Различните централи издават различен тип дългосрочни прогнози по двата основни параметъра, които интересуват гражданите: детерминистични и вероятностни. Първите показват конкретни стойности. Най-често на аномалиите(температура и валежи  - отклонение от нормата) или самите очаквани валежни количества за месеца и средномесечни температури. Предпочитат се аномалиите, защото те показват нагледно с колко и в каква посока ще се отклонят параметрите на тези показатели.
Пробабилистичните или вероятностни прогнози показват каква е вероятността параметрите да са под или над(ако категориите са три, каква е тя и за това да са около норма) за периода. 
Тук ще разгледаме детерминистките прогнози за валежи и температури, т.е очакваните отклонения под/над  норма за следващите 6 месеца.
 
Картите на очакваните аномалии за Т850 в следващите месеци можете да намерите тук. 
 
Започваме с март.
Температурите.
В североизточната част на Азиатския материк и западната част на Канада, заедно с Аляска все още ще се е задържала сериозната отрицателна аномалия от февруари. В този и без това студен район температурите ще бъдат/останат с няколко градуса под норма. Това ще са единствените места, съотнесени по площ с останалата земна повърхност, сравнително малки, с отрицателна аномалия. Характерно, положителните аномалии за съответния топъл сезон, се местят на север най-общо и големи зони  с положителни аномалии корейският център очаква над Северна Америка(без споменатата част) и Западна Евразия, с части от Африка, както и почти цялата северна част на Тихия океан. Любопитното тук е, че  нашата част на континента, заедно с голям район на Североизточна Африка, обградена отвсякъде с положителни, остава в зона с малка или околонулева аномалия. Т.е според тази централа март у  нас ще бъде в норма в температурно отношение, докато навсякъде в близост около региона ни ще бъде по-топло от обичайното. Това би означавало, че трябва да се има едно наум и за нашата страна, заради малката разделителна способност на тези дългосрочни карти.
Валежи: Тук се очакват около или малко  над нормалните валежи за месеца.

Април:
Зоната с отрицателна аномалия е останала, съкратена неколкократно по площ, над Аляска. Всичко друго е в "червено", като ние продължаваме  да се намираме в някакъв оазис с околонормални за април температури. 
Валежите през този месец и до края на периода,  APCC  вижда само около обичайните за региона на Балканите. 
Май:
Освен слаба, в Западна канада, отрицателна аномалия няма никъде на север. Открояват се 5 огромни зони  с положителна аномалия, най-впечатляваща по дълбочина  в Близкия Изток и част от Индия и една над Западна Африка, прилежащата акватория на Атлантика и Западния Медитеран, която почти обхваща и нашия регион. Тук нещата са неясни заради малката разделителна способност и особеностите на времето през май в нашия регион, но според тази прогноза, сведена до приземна температура, май би бил нормален или мек и обичайно валежен.
юни: На практика цяла Евразия вече е със сериозна положителна аномалия, освен една широка полоса с околонормални температури, започваща косо от северозапад-запад от  Франция-Англия  и преминаваща в положителна над централна Русия и на изток. Остава да видим доколко горещото лято от преди 2 години ще посети пак тази държава.
юли:
Тук вече четиримесечният "карък" на нашия регион би трябвало да  се счупи и Балканите да попаднат в зона на мощна положителна аномалия, сравнима или близка до тази от миналоходишния централен летен месец.
Същото важи и за
август.
Накратко. След температури през пролетта около или малко  над обичайните за съответния период, тази централа очаква увеличаваща се вероятност за горещо време с наднормени температури в страната ни през летните месеци, съчетано с валежи около пбичайните за всички 6 месеца напред. Коментар от нас: Подобно съчетание не е изключено, но ако съдим по тенденциите от последните лета, по-скоро валежите ще бъдат или отново под обичайните, или ако  са в рамките  им или дори повече сумарно, много е вероятно, почти сигурно, ако се запази тенденцията, те да бъдат много, много неравномерно разпределени както по време, така и по площ. Т.е: дълги 2-3 седмични периоди на сухо и горещо време да бъдат нарядко разделени от кратки такива по 1-2-3 дни с интензивки и проливни валежи, но много "петнисти", нерядко доближаващи половин или едно месечно количество за кратко време, но само  за съответния район и дори микрорайон(както беше през изминалото миналогодишно топло полугодие).
Ще обобщим и резюмираме всички очаквания, след като се запознаем в следващите дни и с  няколко други достъпни прогнози за пролет-лято на авторитетни интернет източници.
Следете vremeto.dir.bg -  сайтът за интелигентните читатели на прогнози за времето. :)