Ще обобщим прогнозите за температурните аномалии през следващите 3 месеца на следните центрове:
Корейският  KMA,  източноазиатският APCC,  Японската метеоагенция  JMA,  Американското подразделение на NOAA -  CPC, авторитетният американски институт  IRI, китайският BCC и британските  UKMET.
 
Почти всички, без IRI, UKMET и отчасти американският CPC,  предвиждат средните температури през започващия летен сезон да бъдат около или малко  над обичайните. Изключение прави британската метеоагенция, според която вероятността средните температури в западната част на Балканския полуостров, включително нашата страна бъдат над обичайните, е под 20 на сто. Според тези предвиждания лятото у нас ще бъде ХЛАДНО или с нормални температури.
Макар малко по-неподчертано, подобни намеци има и в прогнозата на американската CPC. Във връзка с последното, задължително трябва да се направи забележката, че що се касае до успеваемостта на тази агенция за летните температурни аномалии у нас, тя е практически нулева поне от 7-8 години насам. Оттогава (2003-2005 година) у нас почти няма поднормен летен месец, а CPC упорито прогнозира такива. При зимните месеци, тази агенция има значително по-добра успеваемост за региона.
Последното изключение в летните температурни прогнози е IRI. Прогнозите на американският институт, базиран в Колумбийския университет в САЩ, са едни  от най-успешните в последните месеци и години. Те са пробабилистични, т.е вероятностни и не дават големината на очакваната аномалия, а само вероятността тя да бъде отрицателна, положителна или температурите да са в рамките на нормалните. Според прогнозата на института, вероятността средните летни температури у нас да са над обичайните е над 85 на сто, т.е лятото нееднозначно ще бъде отново наднормено.

В синтезиран вид, прогнозата за предстоящото лято:
Очаква ни лято с температури около или малко над нормалните и валежи в рамките на нормалните. Според vremeto.dir.bg вероятността това лято да е не толкова горещо, колкото изминалото(2012) е сравнително голяма, но не са изключени периоди с много високи и близки до рекордните температури, дори по-високи от съответните периоди на миналата година. Лято 2012 имаше много температурни рекорди за съответните дати, но не и абсолютни такива за цялото лято. Средната сезонна аномалия за трите месеца беше над 3 градуса, като в в големи части от низините имаше около и над 100 дни с максимални температури над 30 градуса. Поне в първата десетдневка на започналия месец, такива температури ще са спорадични и  само на места в низините, което прави малко вероятна аномалия, подобна на тази от юни 2012, средно за страната над +3 градуса(с толкова и повече юни 2012 беше по-топъл от обичайното).
Според актуалните моделни прогнози, в рамките на следващите 7-8 до десетина дни, у нас няма да се установи стабилно и горещо антициклонално време, а страната ни ще бъде под влияние на циклонални полета, с произтичащата от това нестабилност  и малко или повече облачност и локални превалявания от летен тип.