Любопитен факт: докато дъждът, който вали в момента в София довечера ще премине в сняг и доста вероятно, утре сутрин столицата ни ще се събуди със снежна покривка, от днес до края на седмицата в Москва валежите ще са в смесена фаза, а често в някои райони на мегаполиса ще вали дъжд.
Температурите в централните и северни части на Русия са с от 6 до 10-12 градуса над обичайните и тази аномалия ще се запази и през следващите дни.
Но това не е нищо, сравнено с температурите в Южна Русия, където на много места се измерват стойности от 15 до 20 градуса и се обновяват ежедневно рекорди с десетилетна давност.
Докато в Краснодарския край на Русия е топло колкото у нас,  температурите са плътно до 20 градуса, в Якутия, далечните североизточни азиатски части на страната,  падат до под минус 50 градуса. Казано другояче, амплитудата между тези две стойности е над 70 градуса.
Както споменахме, поне в следващите няколко дни, до седмица, подобно разпределение ще се запази. Нашият ", европейски" студ, намиращ се западно от Балканите и който с днешния циклон и утре няма да може да обхване пълноценно изтока на нашата страна, ще опита отново в неделя-понеделник - малко по-успешно. 
Същевременно, обширната, но относително плитка циклонална долина, която вече доста време определя времето унас и ще го определя и в следващите дни, е блокирана от Азиатския антициклон на изток, а Азорският му братовчед ще я лиши и от последващи доставки на студен въздух и от северозапад. Тази обстановка доведе до топлото време на изток, но ще докара относително по-студен въздух у нас в следващите дни. С още 1-2 частични възврата на топлото време, по-изявено в източните и южни  райони на страната ни, по-хладното време у нас ще продължи през първата половина на следващата седмица.
Без сериозна адвекция на арктичен студ към нашия регион на континента, обаче, тази въздушна маса е обречена на постепенна трансформация(затопляне). В момента над южните части на Скандинавия и Централна Европа до централното Средиземноморие нахлува арктична маса с произход от Гренландия и акваториите около нея. Но още към събота-неделя, Азорският антициклон ще разпростре гребен на североизток и ще прекрати тази адвекция. Останала без допълнителна подкрепа от север, арктичната въздушна маса постепенно ще се "смила" от топлия Медитеран и все по-силното Слънце и със следващите циклони през идната седмица, след понеделник, когато ще е пикът на този относително немощен за нашата страна "студ", сняг ще вали все по-нависоко(в низините - предимно дъжд).
Все пак, рязко затопляне преди средата на месеца също няма да настъпи. Динамиката ще се запази, а това, заедно с предимно циклоналното поле, с наличие на вятър с различни посоки и облачност, няма да позволи кой знае колко ниски минимуми у нас. В същото време, издигащото се Слънце денем ще успява да повишава по-ефективно стойностите, дори при по-често облачното време, което предстои - чрез разсеяната и отразена слънчева радиация. Температурите ще бъдат около обичайните за месеца - сутрин най-често околонулеви(на изток малко над, а на запад - малко под точката на замръзване), а през деня от 3-5 до десетина градуса в различните райони на страната.
В резюме: от утре ни предстои, поне на запад, някакво по-близко подобие на зимно време, но без люти февруарски изпълнения, каквито месецът ни показа, че може да ни поднесе миналата година по това време.