Днес ще бъде облачно. От запад ще започнат превалявания, които до довечера ще обхванат по-голямата част от страната.

ще вали предимно слаб дъжд, освен в северозападните райони, където преваляванията ще преминават в  сняг.

Дневните температури ще са от 6 до 12 градуса, по-ниски в крайните северозападни райони.

Утре температурите  ще се понижават. Отначало в северозападните, впоследствие и в западните високи полета, дъждът ще преминава в сняг.


Според сегашните преценки, дъждът в Софийско ще премине в сняг още в сутрешните часове на съботния ден. 

В южните и източни части на страната през по-голямата част от съботния ден валежите ще са от дъжд и едва привечер  и през нощта срещу неделя от северозапад на югоизток постепенно също ще преминават в сняг. 

Ще духа и умерен до силен вятър от североизток, като са възможни и снегонавявания.

В неделя в  централната и източна част на Южна България и в някои източни райони валежите ще бъдат много интензивни - от дъжд, сняг и в смесена фаза, при което са възможни неблагоприятни явления - локални наводнения, скъсване на електропроводи и счупвания на големи клони и цели дървета. Вятърът от североизток - умерен, на места силен, допълнително ще усложнява обстановката.

Максималните температури и  в неделя  ще бъдат отрицателни в по-голямата част от страната- от минус 5 до нула градуса, само в крайните източни райони все още до 3-4, а минималните от минус 10 до минус 5. След спиране на валежите и изясняване, по високите полета на Западна и Югозападна България са възможни и стойности до около минус 15, минус 17 градуса. 

След спиране на валежите и изясняване на времето, от вторник-сряда до втората половина на седмицата, минималните температури в някои райони ще бъдат много ниски - до минус 15, но не са изключени и варианти с понижението им и до около минус 20 градуса.

 
Денем, въпреки слънчевото време, максималните стойности от вторник до четвъртък-петък няма да превишават нула градуса, а на места ще остават около и по-ниски от минус 5.
 Според сценариите на моделите, студът ще се задържи през по-голямата част от следващата седмица.

Заради сложната  обстановка, която се задава от утре, очаквайте актуализираните прогнози и анализи в следващите часове и дни.