Месечната сума на валежите в по-голямата част от страната беше малко или повече под нормалните стойности, а температурите - над обичайните.
Средно за страната аномалията е +2.6 градуса. С толкова средномесечната температура през изминалия месец е била по-висока от обичайната. 
Най-голяма е положителната аномалия във Враца, Варна, Бургас  и Сливен - между 3 и 3.2 градуса. Няма места с аномалия под 1.5 градуса, като само в Кюстендил, Видин и Плевен температурите са били  с по-малко от 2 градуса над нормата за месеца. В почти цялата страна е било с между 2.5  и 3 градуса над норма. В София стойността на аномалията е +2.9 градуса, като средната месечна температура е била 17.6 градуса.
По отношение на валежите, съвсем нормално за летния период, неравномерното разпределение е силно изразено. Най-много дъжд спрямо обичайното е паднал във В. Търново, Русе и Разград - между 110 и 130 на сто от нормата.
В почти цялата останала част на страната валежите са под нормалните за периода, като най-сухо е било  в Пловдив. Там са измерени сумарно през целия месец май само 4 литра на квадратен метър, което е под 5 на сто от нормата за месеца. Много сухо  е било и  във Варна (19% от нормата), Чирпан - 22%, Кърджали - 33, Враца, 30 на сто.
За София, в различните квартали измерените количества са между 30 процента в най-северните и 90% в подножието на Витоша. Сухо е и по върховете с 33 на сто от нормата на Мусала и малко над 40% на вр. Ботев.
Средно за страната са паднали малко над половината от обичайните количества. В заключение, месец май за територията на страната ни беше еднозначно сух и топъл.
ИЗБРАНО