Днес от северозапад на югоизток през страната ще премине атмосферен фронт. Преди обяд дъжд ще превали в западните и централни части на страната. Около и след пладне валежите от запад ще спират, последно - в крайните югоизточни райони. Облачността ще бъде значителна, а температурите - в интервала от 7 до 13 градуса. По-късно през деня ще се появи южен вятър, който северно от планините и Източна България ще бъде силен и бурен. 

В събота вятърът ще продължи да духа. Ще има променлива, често значителна облачност, по-плътна и ниска в северозападните райони, където е възможен слаб дъжд. Температурите ще бъдат в широк интервал: от около 7-8 градуса в северозападните райони, защитени от южния вятър до 14-15 в източните части на страната и 16-18 в северните подножия на планините, където вятърът от юг ще има и бурни пориви. В следобедните часове на съботния ден  вятърът ще  отслабне и ще се ориентира от северозапад-запад, с което ще започне да нахлува по-студен въздух и температурите ще се понижават. Отначало в западните засти от страната ще завали дъжд, който до полунощ  срещу неделя ще обхване цялата страна, но от северозапад валежите бързо ще спират, последно - в сутрешните часове на неделния ден в крайните източни райони. Преди да спре, в Северозападна България, Предбалкана и високите полета, вкл. Софийско, валежът е възможно да бъде от мокър сняг и сняг, но съществена снежна покривка освен в планинските райони няма да се образува.

В неделя ще има променлива облачност, в северните и западни райони намаляваща до незначителна, почти без валежи. В Дунавската равнина ще бъде ветровито, с умерен и силен западен вятър. Дневните температури ще бъдат от 4 до 9 градуса.

В понеделник към страната ни ще приближава средиземноморски циклон и в челната му част във височина ще започне пренос на по-топъл въздух. В Южна България по топлия му фронт ще завали дъжд, само по високите части от планините валежите ще са от сняг. Температурите през деня ще бъдат почти без промяна, от 4 до 9-10 градуса. В Северна България вятърът ще се ориентира от изток, умерен, на места до силен. 

През нощта срещу вторник и във вторник с прекъсвания ще превалява над различни райони от цялата страна, като в Северозападна България и високите полета на Западна валежът ще бъде от мокър сняг и сняг и там е възможно образуването на тънка снежна покривка. Още около и след обяд валежите ще спират почти навсякъде. Ще бъде студено и ветровито, с умерен и силен западен вятър и температури от 2 до 8 градуса.

В сряда облачността ще бъде незначителна, почти без валежи.

В четвъртък от запад облачността ще се увеличава и  на места ще превали слаб дъжд или сняг, който ще преминава в дъжд. Не са изключени поледици. Температурите ще започнат да се повишават. В петък, 23 декември, според предварителните прогнози ще има променлива облачност, почти без валежи. Температурите ще се повишат още малко и в по-голямата част от страната ще бъдат около и малко  над 10 градуса.

В планините през следващите дни времето ще бъде много динамично, с резки промени на метеорологичните елементи. Често ще превалява, в ниските части - смесена фаза, дъжд и сняг, в по-високите сняг. Ще духа силен и бурен  вятър, отначало от юг, като по високите части в събота не са изключени и ураганни пориви на, а впоследствие - силен и бурен северозападен вятър. Условията няма да бъдат подходящи за туризъм.

Все още е рано за подробна прогноза за 24 и 25 декември, но времето ще запази своя доста  динамичен характер и през празничните дни.

През следващите дни, включително  в събота и неделя, vremeto.dir.bg ще ви информира непрекъснато за очакваното от световните синоптични центрове време по Коледните празници в района на нашата страна.