Най-ниските температури, заради много студената въздушна маса във височина над страната тази сутрин са измерени по планините: на Черни Връх температурата в 8 часа е минус 18.5, на Рожен минус 15, на вр. Ботев минус 18 и на Мусала минус 24 градуса. В низините температурите са от минус 8 до минус 3, в София минус 5.

 

Днес ще остане студено и ветровито, с променлива облачност и вероятност за съвсем слаби краткотрайни превалявания от сняг. Температурите през деня ще достигнат стойности от минус 3 до плюс два, на места до плюс 3-4 градуса. В София температурата днес и утре ще остане отрицателна през цялото денощие, като дневните стойности няма да превишат минус 2, минус 3 градуса. Умереният вятър от запад ще продължи да духа, особено в Дунавската равнина.

Утре сутрин отново ще имаме много ниски минимални температури, с 2 до 4 градуса по-ниски от днешните, в интервала от минус 11 до минус 6, в отделни, защитени от вятър котловини, до минус 13, минус 14. Тези стойности са далеч от "възможностите" на средата на най-студения месец и макар вероятността за относително ниски минимуми да остава до четвъртък сутрин, утрешният ден с голяма вероятност над повечето места в страната ще остане най-студеният поне за следващия 7-8 дневен интервал. През деня съществена промяна на времето няма да настъпи: ще има променлива облачност и на места е възможен краткотраен сняг, който няма да оставя нова снежна покривка.

В сряда и четвъртък ще остане студено, но температурите през деня ще започнат да се повишават, отначало слабо. Минималните сутрин ще са от минус 9 до минус 4, в местата с по-силен вятър и по Черноморието минус 2, минус 3 градуса. Все още в затворените котловини и високи полета са възможни стойности до около минус 12 градуса.

В петък ще започне омекване на времето. Вятърът ще започне да се ориентира от югозапад и минималните, както и дневните температури ще се повишат  с няколко градуса, достигайки съответно интервали от минус 6 до минус 1 и от 2 до 7 градуса. Облачността ще се вплътни и са възможни превалявания, предимно от дъжд, освен в крайните северозападни райони, където според сегашните сценарии е възможно да бъдат от сняг или смесена фаза. Възможни са поледици. Заради сложната ситуация в края на седмицата и началото на следващата, vremeto.dir.bg ще следи и ще ви информира за очакваните прогнози за периода в следващите часове и няколко дни.