Между тесния и дълъг антициклон опрял двата си края в Баренцево море и Карпатите и разположения над Централна Русия висок циклон, от акваторията на замръзналото Карско море в посока на югозапад, към континента нахлува студен арктичен въздух. Температурите в северната и централна част на Русия дори денем не превишават минус 10 градуса, даже в южните и части достигат стойности малко под нулата. 
Ако тази синоптична обстановка се бе случила преди месец-месец и половина, температурите щяха отново да бъдат с 10-15 градуса по-ниски, но това вече остана в миналото, заради една основна причина: Достатъчно силното и издигащо се от ден на ден мартенско слънце. Под негово влияние, ако  липсва облачна покривка, на нашата ширина се затопля осезаемо през деня. Така във Видин, където заради ниското място и радиационното изстиване тази сутрин минималната температура достигна почти минус 8 градуса, благодарение на слънчевите лъчи, максималната температура с голяма вероятност ще превиши 12 градуса в следобедните часове. Така денонощната амплитуда(разликата между най-ниската и най-високата температури) ще достигне почти 20 градуса.
Освен споменатите барични формирования, на времето в страната ни ще влияе и плитка област на ниско атмосферно налягане с център над Централното Средиземноморие и издължена към гръцките острови, Крит и Кипър на югоизток.
В момента Балканите се намират на "ничия земя"(или по-точно атмосфера)между трите вихъра, но още утре над центъра и северната част на полуострова ще се установи по-ясно изразено антициклонално  ядро, температурите във височина ще се понижат още малко и минималните стойности, при изясняване, на места не е изключено да слязат под минус 7, минус 8 градуса. Дневните ще са с 3-4 градуса по-ниски от днешните, за София около 3-4 градуса над нулата.
В четвъртък и петък западната и южна части на страната ще попаднат в периферията на средиземноморската депресия, при което ще превали слаб сняг, в южните райони - сняг и дъжд. Дневните температури ще останат почти без промяна, а минималните ще се повишат, заради увеличената облачност.

Мнозина се питат кога може да очакваме по-сериозно затопляне? Отговорът е "скоро", но не по-рано от края на тази и началото на следващата седмица. Моделите се колебаят в сроковете си за 5-6 дена напред и в последните дни отлагат затоплянето си последователно за след този срок. Затова може да се прогнозира с достатъчна увереност, че температурния фон около и под норма за месеца ще се запази до края на седмицата, с минимални температури от минус 5 до нула(утре - малко по-ниски) и максимални най-често от 3, 4 до 8-9 градуса, в някои дни до 10-11).  Превалявания, предимно слаби, са възможни утре и в четвъртък, а на малко повече места е възможно да превали в  петък.
Ще анализираме предстоящите процеси и в следващите дни.