При често повтаряща се атмосферна циркулация над континента, при която над Балканите  доминират североизточни въздушни потоци, важно влияние над времето в страната ни оказва състоянието на синоптичните елементи на север и североизток от нас: в Русия и Украйна. Синоптичната обстановка там тази зима много често беше еднообразна: силен антициклон в центъра на европейската руска територия, който измества траекторията на движение на атлантическите циклони далеч на север, в акваторията на полярните морета. В резултат, почти цяла зима, с кратки прекъсвания по северните брегове на Европа и Азия бе значително по-топло, отколкото на юг. Същевременно, в резултат на намаления топлообмен на континента с океана и заради изстиването на подложната повърхност, през втората половина на зимата се образуваха мощни и добре нараснали във височина студени ядра. Докато в Южна Русия и в момента температурите денем едва доближават нула градуса, в централните части стигат само до около минус 10, на север е значително по-топло от обичайното за тези места. Температурите в едно от най-студените морета на Земята - Карско и неговите острови са съвсем малко под нулата: о. Голомянни минус 3, о. Виза минус 1.5. При това за пореден път топлината над континенталната част навлиза от север и в  един от градовете, разположен близо до полюсите на студа в Евразия - Сургут, вчера се състоя температурен рекорд. Термометърът показа стойност от плюс 1.3 градуса. За илюстрация, тази температура е сравнима с максималната в София, която не превиши много 2 градуса, а сравнението с московските максимуми тези дни (минус 10, минус 12 през деня!) е още по-красноречиво.
В същото време, Атлантикът генерира все по-мощни циклони през последните няколко дни, но влиянието им се ограничава само до северозападните части на Европа от друг антициклонален център: Азорският антициклон, който е изместен североизточно от обичайното си положение. Той обезпечава хубаво и топло( и сухо!) време над Пиринеите, но  блокира, заедно с руското антициклонално ядро "нормалния" въздушен пренос на континента в по-голямата му част.
В следващите дни моделите очакват постепенно разрушаване на руското ядро. Като следствие, североизточните потоци към нашия полуостров ще се сменят със северозападни, а в перспектива - западни. Остават изгледите това да се случи около средата на следващата седмица(вторник-сряда), но все още е рано за конкретика по тези процеси.