До неделя страната ни остава в повече или по-малко изразено циклонално поле. Силното и греещо от високо Слънце нагрява земната повърхност и затоплените от нея въздушни маси се издигат във височина, където се охлаждат и съдържащата се в тях влага кондензира, образувайки облаци. При наличие на достатъчно влага първоначално и издигната достатъчно високо, облачността може да бъде мощна, от нея да паднат сериозни дъждове, придружени от гръмотевици и понякога градушки.
Когато този процес на издигане на топли и влажни въздушни маси, наричащ се конвекция, се случва в циклонално поле, той е още по-силен и мощен, поради естественото комбиниране на възходящите движения на въздушните маси в циклоните с тези, описани по-горе. 
Затова от утре до неделя на доста места в страната ще превали и прегърми, макар тези явления да имат краткотраен и локален характер, а в часовете след изгрева на Слънцето облачността в много райони ще бъде незначителна.
От понеделник това ще се промени, според моделите. Защо? Защото страната ни ще попадне под влияние на антициклонален гребен. Слънцето все така ще грее по-силно от ден на ден, но конвекцията ще бъда потискана силно от низходящите движения на въздушните маси, характерен за антициклоналните вихри.
При наличие на достатъчно влага, все пак облаци ще се образуват след пладне, но те няма да имат вертикално развитие, ще бъдат плоски и вероятността за превалявания намалява значително: такива ще са възможни само на изолирани места около и над планините.
Подобно време, по-скоро характерно за началото на юни, ни очаква през (поне) част от следващата седмица.