Той се образува, след като над Централното Средиземноморие в неделя и понеделник проникна хладен атлантически въздух. Вместо да се придвижи по обичайната си траектория на изток и североизток, "нашият" циклон в момента е притиснат в мощни антициклонални "клещи". Два вихъра, негови антиподи диктуват времето над по-голямата част от Европа: Обширен антициклон над Европейска Русия и Урал и втори - над Западна Европа, с център над Северна Франция и гребени към Северна Африка. Утре и вдругиден, според моделите, циклоналната област която носи дъждовете у нас и в региона, ще бъде изтласквана от намиращия се западно от нея антициклон, но същевременно руският му събрат ще блокира придвижването му на североизток.
Едва към края на седмицата, с разрушаването на западния антициклонален вихър в северната му част  и обособяването на гребен през Балканите и Северна Африка към неделя, от югозапад към нас ще започне отново пренос на тропически въздушни маси във височина. 
В резюме: до утре-вдругиден остава дъждовно, впоследствие ще има 1-2 дни(около петък) преходен период с отслабващи, но не и спиращи напълно превалявания, вече от предимно краткотраен тип в повечето места. Едва към неделя ще усетим по-осезаемо затопляне, макар и на фона на относително лабилна атмосфера и превалявания след пладне в планинските райони и около планините.
За началото на другата седмица с голяма вероятност би могло да се прогнозира топло, на места и горещо време, с температури от 25 до 30, а в местата, чувствителни на южен вятър северно от планините и Източна България до 31-32 градуса. Доколко интензивен ще бъде този процес, ще уточняваме в следващите дни.
С приближаването на циклонална област към Балканите, около 23-24 май, би могло да се очаква лабилизиране на времето, но засега е рано за коментари по този процес.