4 киловатчаса. Толкова слънчева енергия получава при идеални условия квадратен метър от земната повърхност в страната ни за едно денонощие средно през септември.
За сравнение, този показател през август е 5.60, а през октомври е само 2.50 КВтч на квадратен метър.
Намаляването на получаваната слънчева енергия продължава до декември, достигайки годишния си минимум от  1.24 киловатчаса  на квадратен метър. За сравнение, годишният максимум през юли е над 5 пъти повече: 6.31. Данните са за северните райони, на юг тези стойности са съответно малко по-високи.

Успоредно с намаляването на получаваната слънчева енергия, астрономическите фактори определят по още един важен начин сезоните - чрез продължителността на времето, през което тази енергия се получава. Нощите са много по-дълги, съответно и времето за изстиване на земната повърхност. 



През ноември-януари на практика времето за изстиване е далеч над 2 пъти повече, отколкото през летните месеци, особено ако отчетем и нередките мъгли. 
Всичко това води до превръщането на антициклоните в "лоши герои".
За разлика от пролетно-летните, зимните антициклони (с някои изключения - Азорски гребен или западните части на вихрите с действащите в тях югозападни и южни потоци) често пречат на пълноценния дневен прогрев с мъгли и инверсионна облачност, а нощното изстиване най-често върви с пълен ход.
В резултат се образуват студени континентални въздушни маси, които макар отначало да нямат много голяма вертикална мощност, при разпростирането си на юг понижават чувствително температурите у нас, особено на фона на по-топлите летни утрини до втората половина на септември, а не на последно място и  заради субективното усещане за застудяване след по-топлите утрини от края на лятото.

Според повечето сценарии на моделите, точно това ще  се случи от средата на следващата седмица.
 
Преваляванията днес ще продължат, но утре постепенно ще отслабват и спират, а от неделя ще се установи поне 5-6 дневен период на предимно сухо време, без значими валежи.
През първите 3  дни (примерно до вторник) , под влияние на област на високо налягане западно и северозападно от нас, въздушният пренос ще бъде от запад и северозапад. Температурите ще са комфортни, дневните в неделя и понеделник около 20(17-23), а минималните - от около 7 до 11-12. Във вторник дневните ще се повишат още малко и не е изключено в някои райони да достигнат стойности и до 25 градуса.
Центърът на областта на високо налягане обаче бавно ще дрейфува на север-североизток и страната ни от нейната източна, ще попада в южната и периферия. Като следствие, въздушните потоци ще се преориентират от север, впоследствие и от североизток. Студена арктична маса в източната част на антициклона ще се спусне от арктическите акватории и ще обхване Европейска Русия и въпреки, че според актуалните към момента сценарии тя няма да достигне нашата страна, при земната повърхност неизбежно ще усетим  близостта и: ще се появи североизточен вятър, а температурите ще започнат да се понижават от ден на ден. В сряда  все още промяната ще бъде минимална, но от четвъртък и дневните, и минималните температури ще започнат да отнемат по 1-2 градуса от стойностите си от ден на ден.
Очаквайте повече подробности в прогнозите ни през следващите дни, но при запазване на този сценарий, първите за сезона по-масови слани следва да се очакват в някои от ниските части на низините и най-вече високите полета в последните дни на следващата седмица, с понижението на температурите до около 1-3 градуса в инверсионните части.
Оставайки под влиянието на гребен на високо налягане, този процес ще бъде сух или с минимални валежи, най-вече северно от планините и в някои източни райони.
В низините и около водните басейни ще се появят сутрешни мъгли, но все пак в началото на октомври Слънцето има достатъчно "сили" да ги разсее преди обед.
Дневните температури в по-голямата част от страната ще бъдат в интервала около 15(12-17), евентуално малко по-ниски по обясними причини в Добруджа и Лудогорието, където слабият и умерен североизточен вятър ще засилва субективното усещане за студ. В крайните югозападни райони, защитени с 2-3 планински прегради, са възможни и малко по-високи дневни стойности.
В планините подходящо за туризъм ще бъде времето от неделя до вторник, възможно е и малко след това, но усилващият се североизточен вятър ще понижава температурите, а северните склонове ще бъдат покрити от мъгли и облаци.