Днес над Западна България валежите ще спират, а след обяд и облачността ще се разкъсва. Над източната половина от страната ще остане облачно и валежите ще продължат, като особено интензивни ще бъдат те в югоизточните райони, където на места общото количество валеж от началото на процеса ще превиши 80-100 литра на квадратен метър. Температурите в страната днес ще са от 11 до 16, 17 градуса.

Утре преди обяд все още ще превалява над крайните източни и югоизточни райони, но до полунощ срещу сряда и там валежите ще спират. Над Западна България ще има променлива облачност, намаляваща до слънчево време. Температурите сутрин ще са от 2 до 7, а дневните ще се повишат и ще са в интервала от 15 до 20 градуса.

В сряда и четвъртък ще има променлива облачност, на места не е изключено да превали съвсем слабо. Ще се затопли и температурите през деня ще достигнат 18-23 градуса, на места до 24-25. Минималните ще бъдат от 6-7 до 11-12 градуса. След краткотрайното затопляне в средата на седмицата, от петък отначало от север, а впоследствие от североизток, в периферията на разположен северно от страната ни антициклон, към Балканите ще се спуска по-хладен континентален въздух и от петък до началото на следващата седмица температурите от ден на ден ще се понижават. Облачността ще остане променлива, към събота - значителна и тогава на места в цялата страна е възможно да превали слаб дъжд. В останалите дни ще има и слънчеви интервали. Чувствително ще бъде понижението на минималните температури, които в неделя и понеделник ще паднат до стойности от 1 до 6 градуса, на места по поречията на реките и високите полета до около и под нула градуса и там ще се образуват слани. Дневните също ще се понижат и към неделя-понеделник следващата седмица ще бъдат от 10 до 15, в югозападните райони до 16-17 градуса.

В планините от утре до четвъртък температурите ще се повишават и на 1200 метра надморска височина в сряда и четвъртък ще бъдат около 12-13 градуса. От петък ще се понижават и през почивните дни няма да превишат 6-7 градуса.

Предварителните сценарии на моделите за следващата седмица предвиждат затопляне от вторник-сряда, за което vremeto.dir.bg ще ви информира в следващите дни.