С оглед на относително постоянните моделни прогнози за времето в следващите 6-8 дни, може да бъде направена прогноза с приемливо висока вероятност за реализация, поне в общ план. 
Подробностите:
Отначало кратко описание на основните барични агенти на континента и в Атлантика.
Баричните формирования, влияещи пряко или косвено  на времето у нас, са 4 броя: В района южно от Гренландия, северните Атлантически  акватории има млад Атлантически циклон. От канадските острови към Атлантика е готово да се спусне изключително студено ядро с арктичен въздух. Това ще се случи в следващите 48-72 часа и ще генерира пореден активен и дълбок Атлантически циклон. Ще се върнем на този процес след малко.
Южно от тази млада циклонална област има разположени дъгообразно два антициклонални вихъра - Азорския антициклон и един добре изразен само при земя(нисък) североамерикански антициклон, който ще прекрати съществуването си бързо, но преди това ще помогне на споменатото арктическо ядро да слезе на юг, почти на ширината на Ирландия.
Източно, практически над целия Европейски континент,  има втора циклонална област. Тя е сравнително плитка и  с няколко центъра. Един от тях премина над страната ни снощи и днес преди пладне и донесе снега в София и значителните количества дъжд в други части на страната. Тази циклонална област има важно значение за нашата прогноза, тъй като преминаващите по южната и източна нейна част малки вихри ще донесат още валежи  в следващите дни и началото на другата седмица. Оттук е първият акцент в прогнозата: през следващите дни ще вали още, при това на няколко пъти. Февруари, в тон с прогнозата ни на база световните модели отпреди десетина дни вече със сигурност ЩЕ бъде влажен.

Накрая, източно от нея, се намира Азиатският антициклон. Особеното при него е, че за разлика от "нормалното" за зимата наличие на студено приземно ядро, този февруари той се формира в такава въздушна маса и с такава форма, че в западната му периферия(по посока на часовниковата стрелка) въздушните маси са значително по-топли от обичайното. Заедно с челните части на преждеспоменатата Европейска циклонална област, те "качват"  топъл въздух далеч на север над Русия и реалният, "опасен" студ е на няколко хиляди километра от страната ни, без теоретична възможност да дойде у нас в рамките на най-малко 7-10 дни. От това следва вторият извод в прогнозата: Силни студове у нас няма да има.
Очакванията на моделите: Част от посоченото много студено ядро над арктическите канадски острови ще бъде "изстреляно" на югоизток, през Атлантика. Заобикаляйки трудното препятствие - Азорския антициклон, той ще достигне...Франция и Испания, а впоследствие - източното Средиземноморие и нашата страна. Но тези, които искат по-меко време нямат основания за притеснение. Това не е "верният" път, по който една студена въздушна маса може да стигне с малко поражения до нашия регион. Дългият път през топлия Атлантик, срещата със субтропични маси около Азорския антициклон, а впоследствие и Средиземноморието ще променят тотално качествата на тази въздушна маса, ще я трансформират  и от влажна и много студена арктична, тя ще се превърне в хладна и влажна океанска въздушна маса, с доста влага на различна височина и сравнително безопасни умерено ниски температури в ниската тропосфера на ниво около километър и половина надморска височина.
Достигайки към понеделник Бискайския залив, Испания и западния Медитеран, тя ще активизира отново циклоналната област над континента и в следващата седмица още няколко циклонални вихъра ще  донесат поредната доза валежи у нас. 
Същевременно, смесвайки се със Североафрикански въздушни маси и средиземноморски такива, въздушната маса ще се затопля и циклонът, когото очакваме в средата на следващата седмица ще бъде отново повече дъждовен в низините на страната.
И така: Следващо циклонално ядро, сравнително плитко, но задълбаващо над Гърция, ще определя времето у нас в неделя и понеделник. Този път сняг може да превали и на места в централните южни райони през нощта срещу понеделник, но по наша преценка това ще са превалявания от "мартенски" тип и образуване на снежна покривка там е малко вероятно. Конкретна прогноза по региони очаквайте утре и  в неделя.
Валежите по този процес ще бъдат по-значителни на юг и най-вече на изток. Този ще е по-студеният от двата циклона. Вторник и сряда страната ни попада под влияние на роденият от "канадския" въздух циклон. В челото му потоците ще бъдат от юг и югоизток, но въздушната маса няма да бъде чак толкова топла, заради споменатите поредица от размесвания и студени адвекции над Средиземноморския басейн и Северна Африка. Все пак, в крайните южни и източни райони дневните стойности, благодарение на все по-силното слънце, ще достигнат, а на места вероятно и преминат 10-12 градуса. На запад ще е по-студено, от около 5-6 по западното поречие на Дунав и Софийско,  до 8-9 градуса. Минималните ще бъдат от около минус 3 на запад до 5-7 в някои дни на изток.
Превалявания по втория циклон ще има в четвъртък и петък.
Като обобщение: до средата на месеца ни очаква време с околонормални за периода температури, а в източната половина - и по-високи от обичайните в някои дни. Очакваните валежи ще продължат да трупат количества "по сметката" на февруари. На изток и юг - предимно от дъжд в низините, а на запад - от сняг и в смесена фаза.
В планините ще продължава да вали предимно сняг и  да увеличава дебелината на снежната покривка.
Желаем ви приятни и ползотворни почивни дни! :)