Краткосрочните прогнози за следващите 6-7 дни  вече притежават достатъчна консолидация относно тенденцията за понижение на температурите до вторник-сряда, последвана от плавно повишение след това. Това важи с близо сто на сто вероятност за хълмистите части на низините, полупланинските  и планинските райони, а за низините има някои уговорки:  там заради инверсиите, по-силно или слабо изразени, температурите, особено сутрин, е възможно да бъдат с 2 до 4-5 градуса по-ниски от прогнозираните при ясно и тихо време. 
При това, освен в неделя срещу понеделник на места в западните и централни райони, валежите ще бъдат незначителни.

През първата седмица на месец март, времето у нас няма да бъде особено мартенско, поне що се касае до динамиката, характерна за този месец. Температурният фон като цяло ще бъде около и по-често малко  над нормалния за началото на месеца, БЕЗ да бъдат достигани стойностите над 20 градуса от предишните дни.

След преминаването на слабоизразения средиземноморски циклон  в неделя-понеделник, страната ни ще попадне под влияние на гребена от високо атмосферно налагяне, който ще се разпростира в тила му, за който писахме в предния анализ. Влиянието му ще продължи, с малки вариации при различните модели, до последните дни на седмицата. След това изглежда вероятно отново да попаднем в челната част на по-дълбок, но слабоподвижен циклон с център над  западното средиземноморие. При това потоците у нас отново ще се ориентират от юг и югоизток, но няма да бъдат толкова силни, както в някои от последните дни.
В опашките на моделите - сроковете им около и след десетина дни - първата седмица на март, от няколко дни се "промъкват" тенденции, които по наша преценка имат  немалка вероятност за реализация като цяло. Става дума за траекторията на преминаване на атлантическите циклони: вместо на изток и югоизток към Европа и  след това на североизток, както беше най-често през последните месеци, те ще избират по-северни траектории, според сегашните варианти на моделите.

Нашата част на континента при това често ще остава в слабоградиентно "блато", без вятър и сутрешните мъгли в низините и слънчевото време с голям денонощен ход в полупланинските и планински райони са много вероятни.  По-сложен е въпросът с трайността им.
При декемврийска сила на слънцето, всичко щеше да зависи от вятъра и наличието на сняг. Сняг няма да има, но ако  вятърът липсва, дори при по-топла стартова въздушна маса, до динамизация на обстановката, мъглите биха били трайни и повсеместни в ниските места.
При априлско слънце, те щяха да са от ден на ден по-краткотрайни, а минимумите, както и дневните щяха да се повишават  до достигане на къснопролетни/ранни летни стойности. В случая неизбежно ще имаме междинен вариант, който ще се доближава повече до "априлския". 
И накрая - последния щрих, за да добиете представа в най-общ план за най-вероятния сценарий за времето в първата седмица на март: Отклоняването на атлантическите циклони на север е по-скоро добра новина за любителите на топло и слънчево време и лоша- за районите, в които през последните месеци има тенденция за засушаване, тъй като в обозрима перспектива(десетина-12 дни) съществени валежи няма да има.
Работата е там, че през центъра на континента или през крайния му север, циклоните все тъй няма да допуснат пенетрация на арктични въздушни маси у нас в тези срокове - първите 5-7 дни на месеца.(такива принципно изобщо не са изключени през март и дори в началото на април! Нещо повече - в това няма нищо ненормално - именно на такива "Баба Марта" дължи променливия си нрав.). 
В същото време, нахлуванията на приземен континентален въздух от изток и североизток стават все по-немощни откъм студ, по понятни причини. В последното ще се уверите в началото на следващата седмица, когато ще има почти пълно повторение на обстановката от края на януари, но при почти 50 на сто повече слънчева енергия на единица площ.
Но моделите не "напипват" повторението му в началото на март, а рисуват един засилващ се на изток Азорски антициклон. С температури във височина около нулата(а впоследствие и малко над нея) и приземен вятър от запад(както би се получило при подобна обстановка), с предимно слънчево време и бързо увеличаваща се инсолация и продължителност на греенето, в по-голямата част на страната дневните стойности биха били над 10, а в ниските части на низините - и до около и малко  над 15 градуса. Минималните ще са положителни, със стойности от 1-3 до 5-6 градуса и само на местата, запазени от западен вятър по високите полета и котловини - малко под нула.
Доколко тези сценарии ще се реализират, предстои да разберем до няколко дни, а дотогава това развитие изглежда най-вероятно.