Започвайки от утре, по-високите от нормалното с точно 15 градуса температури във височина у нас, плавно ще започнат да се понижават и към вторник ще доближат нормата.
Температурите на повърхността бавно ще ги последват и от несъмнените масови рекорди, които очакваме в следобедните часове днес, в началото на следващата седмица ще бъдат около или само малко над обичайните за последните дни на месеца. Трябва да се уточни, че климатичните ("нормалните") температури за края на месеца са видимо по-високи от тези в средата му ,заради все по-стръмния сезонен ход нагоре в края на зимата. Т.е отнесени към средните за февруари, очакваните температури ще са по-високи от обичайните, но спрямо съответните дни (последните на месеца) разликата няма да е толкова голяма. 

Застудяването след събота ще протича по подобен начин на това отпреди точно месец, но има две твърде съществени разлики: първо, слънчевата енергия, получавана от единица площ на повърхността ще бъде с около 40 процента НАД тази в последните дни на януари - съответно около 700 срещу 500 вата на квадратен метър по обед.
Втората важна разлика е, че сега няма снежна покривка, нито тук, нито в равнините на Украйна и Южна Русия, откъдето ще постъпва при земя въздушната маса в някои дни на следващата седмица. 

Допълнителна трудност внася и липсата на достатъчна конкретика в тези срокове на моделите: има разлика в сценариите за разпространението на гребена: потокът ще бъде най-общо от изток, но има колебания дали с по-подчертана североизточна компонента или такава от югоизток.

Конкретна прогноза по градове и с температури очаквайте в следващите ден-два на сайта ни, но най-общо отсега може да се посочат приблизителните рамки на температурните интервали на дневните температури: От 4-5 до 8-10 градуса(в зависимост от облачността) северно от Стара планина и около и малко над 10 - на юг, до 14-15 на югозапад: това са  най-вероятните температури към вторник-четвъртък идната седмица.

Преди това, от събота до понеделник южно от страната ни ще премине слабо изразен средиземноморски циклон, по който през почивните дни на места ще превали съвсем слаб дъжд. Малко повече валежи се очакват на места в западните и централни райони през нощта срещу понеделник и  в понеделник. Снежната граница, според сегашните предварителни сценарии ще бъде между 1400 и 1600 метра надморска височина.