Днес и утре сутрин, макар и отслабващ, потокът при земя от североизток в периферията на гребен на високо атмосферно налягане ще продължи.

Впоследствие над страната в приземната атмосфера ще се установи слабоградиентно  барично поле, но във височина ще започне въздушен пренос от юг и югозапад. 
Заради високото атмосферно налягане и низходящите потоци, "гасящи" облачността, днес и утре до обяд тя ще намалява. Това не важи за ниските слоести облаци от инверсионен произход("повдигната мъгла") в някои части на низините и котловините, които ще се задържат днес и през част от утрешния ден.

Утре през деня температурите навсякъде, освен в местата с ниски облаци, ще бъдат около и над 10 градуса, до около 15 в южните райони.

Впоследствие, към петък,  ще започне понижение на атмосферното налягане, обусловено от приближаваща страната ни от запад циклонална област - част от обширната Атлантическа долина , издължена на северозапад през Северния Атлантик чак до Лабрадор и Нуфаундленд.

Атмосферните потоци над Балканите ще се ориентират от югоизток, а впоследствие на моменти - и от юг. Температурите северно от планините и в източните райони, с усилването на вятъра от юг, отново ще се повишат до около и малко над 15 градуса, но облачността след петък, отначало предимно средна и висока, постепенно ще се снижава и вплътнява.
В събота ще започнат превалявания, отначало - слаби.
В неделя и началото на следващата седмица ще бъде предимно облачно. В южната и източна части на страната с прекъсвания ще превалява дъжд , в планините над 1300-1600 метра - сняг.
Подробности и повече конкретика относно тези процеси  очакваме в следващите дни, но този прогнозен сценарий изглежда все по-вероятен и това е добра новина за водните запаси в почвата.