Дългосрочните прогнози за времето(месечни, сезонни) са с по-ниска степен на сбъдваемост от краткосрочните. Не е възможно с точност да се предвидят всички елементи за повече от 7 до 10 дни напред в бъдещето, а ако това стане, със сигурност би било случайно. Затова световните метеорологични институти, които предоставят дългосрочни прогнози, правят месечни прогнози само за  характера на времето на определена територия: дали валежите ще бъдат около, повече или по-малко от нормалните и дали температурите ще са около обичайните или над, съответно под тях, при това посочвайки с каква вероятност това може да се случи.

vremeto.dir.bg ще се опита да синтезира всички достъпни прогнози на световните метеоцентрали, които имат такива за нашия регион, обобщавайки преобладаващите мнения в тях по отношение на основните показатели: валежи, температура и, когато са налични, за някои други параметри.

В тази статия ще разгледаме и синтезираме прогнозите на следните метеорологични агенции и климатични центрове: НОАА(американсската Агенция по Океаните и Атмосферата и нейните подразделения), UKMO(британската метеоагенция), Пекинския климатичен център, Климатичния център в Сеул, JMA (Японската метеоагенция), IRI (Американският институт за климатични изследвания),Ibimet(италиански метеоинститут, който издава месечни прогнози за очакваните температурни аномалии и количества валежи. Ценното при него е регионалността на тези прогнози, които включват и нашата страна), Югоизточният институт за регионални климатични изследвания, базиран в Белград, Сърбия, както и прогнозите на НИМХ и съседните на нашата страна официални синоптични служби.

Прогнозата за JMA за ноември предвижда околонормални валежи за месеца(графиката не е налична тук) и температура - като цяло в норма с малка вероятност за поднормена в източните части на полуострова. 

Прогнозата на NOAA(CPC) категорично вещае  поднормени температури за региона(с между 1 и два градуса под норма) и валежи - под норма за Западна България и в рамките на нормата за източната половина на страната. Тук е необходимо да обърнем внимание върху много лошата сбъдваемост на температурните месечни прогнози на тази агенция през последните години.

 

Според прогнозата на IBIMET  за очакваните месечни валежи, в западната част на страната те ще бъдат  с голяма вероятност под норма, а в източната половина на страната вероятността за това е по-малка, но съществува. Същата агенция очаква голяма вероятност за положителна аномалия (температури над нормалните) за въздушната маса над страната ни във височина. Тук също трябва да отбележим, че въпреки много по-успешните прогнози на тази агенция в последните години, първо: тя е единствената, която очаква положителна аномалия за ноември и второ, аномалията се отнася не за приземна температура, а за тази на височина около 1500-1600 метра. В студеното полугодие, при съответното барично(антициклонално) поле е напълно възможно при по-топла от обичайната въздушна маса във височина, при земята да имаме около и дори поднормални температури. Все пак, ако прогнозата на италианския институт се окаже вярна, по планините времето ще бъде осезаемо по-топло от нормалното за месеца.

Пекинският климатичен център  очаква температури в рамките на нормалните за нашия регион, при което аномалията ще бъде слабоотрицателна, респ. средната месечна температура ще бъде с до половин градус под нормата. Напомняме, че един месец се смята за студен, ако аномалията е под минус един градус, а в рамките на нормата, ако аномалията е от минус един до плюс един градус. Валежните количества, китайските специалисти очакват около норма.

Корейският климатичен Тихоокеански център също очаква температура в рамките на нормалните, с вероятност за малка отрицателна аномалия: месецът ще бъде нормален и с температури до един градус под нормалните. Валежите ще бъдат около нормата според тази агенция.

Югоизточноевропейскит климатичен център очаква вероятност от над 70 процента за поднормени валежи в региона и температури - в рамките на нормата.

В заключение можем да кажем, че с най-голяма вероятност, според прогнозите на световните климатични центрове и институти, ни очаква месец с температури около нормалните и валежи около обичайните, с възможност в някои райони на страната те да бъдат малко поднормални. Във всички случаи, след 31 дни ще имаме възможност да видим коя от посочените горе прогнози е била най-близо до истината. В края на следващият месец vremeto.dir.bg ще ви предложи и синтезирана сезонна прогноза за предстоящата зима, освен месечната за декември. Засега един съвсем кратък синтез на предварителните сезонни прогнози на моделите от този месец, сочи по-скоро нормално или хладно начало на зимата, неясно продължение(януари) и доста единодушие за по-мек и топъл завършек(февруари).