Любопитното е, че и през тази нощ температурите ще бъдат най-ниски от началото на зимния сезон, точно както беше и преди една година.
Днес, обаче, макар  и мразовито, температурите ще бъдат по-високи от тези на миналата Нова година поне с 4-5 до 7-8 градуса.


В 17 часа, когато залязва слънцето  в западните части на страната, температурите са:
Сандански и Петрич - около нулата.
Видин - минус 2
Царево - минус 1
Варна - минус 4
Бургас - минус 3
София- минус 7
Пловдив - минус 3,
Разград - минус 6.

Това са температури, които са малко по-ниски от обичайните за месеца, но два дни с поднормени температури са капка в морето на изцяло топлия дотук декември месец, който средно за страната е с около 3 градуса по-топъл от обичайното.



А за качествата на арктичната въздушна маса, настанила се временно над страната ни, най-добре говорят температурите по върховете.

На Мургаш  температурата е минус 17, а на Мусала - минус 22 градуса.

За да получите ориентировъчна представа за температурата в 24 часа/нула часа на първи януари, можете да извадите от посочените стойности в 17 часа  по няколко градуса - средно от 3-4 до 5-6.
Тъй като въздушната маса е сравнителни суха, изстиването може да бъде  и доста сериозно.

Факторите, които могат да го стопират, са само два: наличие на вятър или заоблачаване.

Облаците ще са съвсем малко или ще липсват, но по вече започналия процес на оттегляне на студената въздушна маса на североизток, в Дунавската равнина без най-западните и части и в  Тракия, е възможна поява на слаб вятър от западната четвърт и това по някое време силно ще затрудни по-сериозно изстиване, подобно  на миналогодишното.
 
Неприятни изненади са възможни на северозапад и  най-вече по високите полета, където изстиването ще продължи и там са възможни и стойности до минус 13, минус 14 градуса преди изгрев слънце.

Студено ще остане и утре, но привечер и около полунощ на запад ще се появят облаци и вероятно температурите ще са не толкова ниски, колкото в новогодишната нощ.

По-нататък, към 4-5 януари, предстои динамиччно времезатопляне, снеговалежи, впоследствие - вероятно и поледици, но според предварителните прогнози, към края на следващата седмица отново ще се установи твърде меко за януари време.

Както обикновено, очаквайте актуалните ни анализи и прогнози.
ДИРБГ ви пожелава приятна, ползотворна  и положителна емоционална Нова Година!