Още в следващите 24-48 часа страната ни ще попадне под влиянието на гребен от високо атмосферно налягане и ще се установи слънчево, а нощем - ясно време.
Във височина ще се пренасят топли въздушни маси от запад и югозапад, но с продължаващото спускане на Слънцето все по-ниско в нашето полукълбо, способностите му да "оползотворява" пълноценно тази доста топла за сезона във височина въздушна маса, ще бъде силно ограничена при повърхността. 
Утре все още ще бъде ветровито преди обяд и мъгли в низините не се очакват, а минималните температури ще са от 6-8  до около и малко над 10 градуса. През деня ще се затопли до 15-20, на места е възможно и до около 21 градуса. Ще бъде слънчево или с незначителна облачност.
В неделя сутрин вятърът  ще е стихнал или слаб, но вече от източна посока. Същевременно, по северната периферия на изразена в средната тропосфера антициклонална област, към Балканите във височина ще се пренася доста топъл въздух. За илюстрация ще споменем, че на около 1500-1600 метра височина температурата му ще бъде над 10, към 12-13 градуса, което е около нормата за месец юни. "Захлупвайки" по-хладния, изстинал през дългата нощ и влажен приземен въздух, това ще създава  почти идеални условия за инверсии и мъгли в местата с тихо време, а такива ще са обширни части от Дунавската равнина, Тракия и котловините, т.е възможен е сценарий, при който въпреки много топлата за сезона във височина въздушна маса, при земята температурите да бъдат на много места близки до нормалните за края на месеца.
В неделя сутрин, по наша преценка ще се образуват мъгли или ниска слоеста облачност, но вероятно голяма част от тях ще се разсеят или видимостта ще се подобри около и след пладне.
За съжаление, в понеделник и особено от вторник и през следващите дни на  идната седмица, мъглите, с различна трайност и видимост, ще са на много места в ниските части на низините и котловините, през все по-голяма част от деня.
Докато преценката на силата и продължителността на мъглите или ниските облаци(ако мъгливият слой е издигнат над терена) е относителна, със сигурност може да очакваме, че в хълмистите части на страната, полупланинските райони и планините, времето ще бъде почти перфектно за сезона: слънчево или с малко облачност, значително по-топло от обичайното, с температури на 1200 метра, достигащи и 16-18 градуса - стойности, които ще са по-високи от тези в най-мъгливите части на низините с няколко градуса.
Слънчевото, в низините малко или повече - мъгливо време, ще се задържи през цялата седмица, поне до последните дни на месеца. Дневните температури ще са в широк интервал: от 11-14 градуса в местата с трайни мъгли до 16-22 в ниските части на планините и районите над инверсионния слой и мъглата.
В същото време, в някои дни към средата на седмицата е възможно източният вятър да бъде достатъчно силен(до умерен) и да спомага за разсейването на мъглите в части от Дунавската равнина, затова зледете прогнозите ни в следващите дни и началото на седмицата, за по-актуална информация. При поява на подходящ вятър, в южните и югозападни части на страната са възможни и по-високи стойности - до 23-25 градуса.  Минималните сутрин ще са най-често от около 5-7 в местата с мъгли, до 10-12 градуса.