Антициклоналната област, която обуславяше топлото и сухо време над Югоизточна Европа в момента се руши и на нейно място ще се установи първоначално безградиентно барично поле, а впоследствие в близост до страната ни ще се обособи плитка циклонална област.
Низходящите въздушни течения в антициклона "сподавяха" конвекцията, породена от силното слънце и затова времето у нас бе сухо и най-често безоблачно. Първите признаци на промяна ще се усетят отначало над Западна България, където в следващите часове ще започне развитие на купеста облачност и привечер на места около планините(вкл. и  в столицата) е възможно да превали и прегърми краткотрайно.
Ще бъде все още топло, с температури до 30-31 градуса, за София до 26-27.
Утре ще прегърми и превали над западните и централните части на страната. Дневните температури ще се понижат слабо, с до 2-3 градуса. Минималните ще останат без промяна, дори е възможно да бъдат по-високи от тези през последните дни, заради облачността, която в съответните райони ще пречи на изстиването през нощта.  В събота лабилизирана атмосфера ще има над източните и планинските райони и повишена вероятност за краткотрайни валежи има там.
Нова стъпка надолу на температурите предстои  в началото на следващата седмица, когато от запад-северозапад над страната ни ще прониква по-хладен въздух. След кратка и частична стабилизация на времето в неделя, през цялата първа половина на следващата седмица отново се създават условия за краткотрайни превалявания на места в страната, предимно след обяд и преди полунощ. Температурите сутрин ще останат почти без промяна, а дневните ще бъдат около нормалните за май стойности, от 20 до 25 градуса.
С известни уговорки, може да се приеме, въз основа на сегашните тенденции при числовите модели, че температурите отново ще тръгнат нагоре през втората половина на следващата седмица. За тях и актуалните тенденции, ще продължим да ви информираме в следващите часове и дни.