Днес в часовете след пладне и привечер валежите ще отслабват и спират над повечето места в страната, но ще остане хладно - от 14 до 19 градуса.

Утре сутрин отново ще завали, като интензивни превалявания ще има над източните райони и по Черноморието, а разкъсвания на облачността и слънчеви интервали - над северозападните и югозападни райони. Дневните температури чувствително ще се повишат и ще бъдат от 20 до 25 градуса.

В неделя на изток ще остане по-нестабилно и с превалявания, придружени от гръмотевици, докато в западните райони явления от този тип ще има на много по-малко места и с по-нисък интензитет. Там и дневните температури ще се повишат още и ще бъдат от 23 до 28 градуса.

Кратко стабилизиране на атмосферата над страната се очаква в понеделник и вторник. Ще бъде слънчево, със средна и висока облачност и малка вероятност за валежи. Северно от планините и в Източна България ще се появи до умерен вятър от югоизток. Температурите ще са високи, от 25 до 30 градуса, в местата, чувствителни  на южен вятър не е изключено да бъдат достигнати стойности с 1-2 градуса отгоре.

Краткото стабилизиране на времето ще продължи само два дни и от сряда до края на четирите почивни дни следващата седмица, отново ще бъде нестабилно. Температурите ще се понижат, оставайки в рамките на нормалните за месец май, от 22 до 27-28 градуса, но отначало над западните райони, а после над цялата страна в следобедните часове до полунощ ще има краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

Валежите няма да са повсеместни, а ще имат локален и краткотраен характер. В часовете преди пладне ще има и слънчеви интервали. По-конкретни прогнози по дни очаквайте в неделя и понеделник, но засега моделите имат относително единодушие, че времето през втората половина на следващата седмица ще бъде с нормални за месеца температури и относително нестабилно време с краткотрайни валежи с локален характер и  можете да съобразите плановете си за почивните дни с това.

Времето над планините: От днешните 7-8 градуса на 1200 метра надморска височина, температурите до вторник ще се повишават от ден на ден с няколко градуса, достигайки през първите дни на седмицата доста високи стойности, от 18 до 20 градуса. Впоследствие, от сряда, ще се установят около 14 градуса. Облачността ще бъде с дневен ход: намаляваща след полунощ и с развитие на купесто-дъждовна облачност около и след пладне, когато ще превалява краткотрайно с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Следобедните валежи няма да пожалят и Черноморието, където времето в много от дните, особено до края на тази седмица, ще бъде най-често облачно и с краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на места интензивни. Дневните температури ще са от 21 до 24-25 градуса, малко по-високи в понеделник и вторник, когато ще бъде почти без валежи.