Обобщените месечни прогнози на американската Агенция по Климата, Атмосферата и Океаните(НОАА) през последните седмици сочат повишена вероятност за по-топло време от обичайното над западната и северната част на страната. Още по-категорични са прогнозите на сайта на Колумбийския Университет в САЩ, който предвижда много горещ летен сезон за нашата част на европейския континент.
Доколко и как ще се реализират тези очаквания, предстои да видим след няколко месеца. 
Що се касае до пролетния сезон, двата източника не са толкова единодушни. IRI(сайтът на Колумбийския университет) издава обобщени сезонни прогнози и също предвижда топла пролет, макар не толкова категорично, колкото лятната им прогноза. За април и май има известен синхрон между двата източника, с очаквания за около и наднормено време, докато за март американската правителствена агенция предвижда около и по-хладно от обичайното време, особено в югоизточната половина на страната ни.
Повишена вероятност за около и над обичайните температури през пролетта, предвижда и авторитетният британски МЕТ ОФИС, докато според него вероятността за поднормена пролет е значително под 50 на сто. За периода май-юли английските синоптици също очакват подчертано наднормени температури
Въз основа на посочените прогнози може да се обобщи: След колеблив, преходен март, съществува повишена вероятност за нормално и по-топло от обичайното време през останалите пролетни месеци и горещо, наднормено лято.
Очаквайте на втори март актуализираната дългосрочна прогноза на vremeto.dir.bg въз основа и на азиатските метеоцентрали - пекинският климатичен център и японската метеоагенция (JMA).