Обширната циклонална област над западната част на континента постепенно се изтласква от мощните континентални антициклони в посока запад. В момента центърът и е между Бискайския залив и Британските острови и времето над западната част на континента е хладно, дъждовно и ветровито. Между далечната източна периферия на циклоналната област и разположените източно и югоизточно антициклони, въздушният пренос е от югозапад. Това обуславя все по-топлото време у нас. Днес обаче едно бързоподвижно вълново смущение, отделено от главната циклонална долина, ще премине през централната част на континента, като ще повлияе и на времето у нас. Това влияние ще бъде краткотрайно, но в условията на топла въздушна маса то ще предизвика локални, ала на места вероятно и интензивни превалявания с гръмотевици. Не са изклчени и градушки. Най-интензивни ще са явленията днес следобед над северозападната половина на страната и  около планините.
Още от утре времето ще се стабилизира. Въпреки, че отделни слаби незначителни превалявания на изолирани места, главно около планините и в източните райони, не са изключени, като цяло сухото и топло за сезона време ще продължи до първите дни на месец май.
Температурите утре и вдругиден ще бъдат от 22 до 27 градуса, а като по поръчка, най-топло ще бъде в повечето райони на страната точно по време на 4-те почивни дни. Малко по-хладно и  с повече развитие на облачност в следобедните часове ще бъде в източните райони, тъй като над Черноморието, според сегашните очаквания на моделите, ще има слабо изразена област на ниско налягане във височина, а същевременно приземният поток ще бъде от изток-североизток, носейки малко по-хладни въздушни маси от акваторията на Черно море и Южна Русия.
По-топло ще бъде в  западната част на страната, където в някои дни температурите е възможно да доближат 29 градуса.
ИЗБРАНО