След няколкото оставащи дни топло за сезона време,  с температури на места отново до 30-31 градуса в петък и събота, от неделя предстои сериозна промяна.
Цялата източна и почти цялата южна част на континента е обхваната от две области на високо налягане,  които обуславят топлото и предимно сухо време на тези места.
Хладно е само на север и по Атлантическото крайбрежие на континента.
За съжаление, тенденцията за промяна при цифровите модели за прогнозиране на времето, която се появи преди 2 дни, се затвърждава. Тя сочи масивно нахлуване на студен въздух към централната част на Европа, а към края на седмицата - и към Балканите. Макар, че за подробности относно силата и продължителността на захлаждането е още рано, температурите в неделя ще са с около десет градуса по-ниски от тези в петък и, евентуално, събота.
Хладното, често дъждовно и ветровито време от неделя има немалки шансове да се задържи няколко дни, а връщане към летните стойности на температурите, които имаме в момента, едва ли може да очакваме преди последните дни на второто десетдневие.
vremeto.dir.bg ще ви информира с по-големи подробности за тези очаквания още утре, но съветът ни е да не си правите планове, подразбирайки,ч е топлото време ще се задържи след събота. Времето на голяма част от територията на страната още в неделя, а от понеделник - навсякъде, ще бъде по-скоро октомврийско, отколкото обичайно за средата на май.