Кратък анализ на обстановката над континента: На какво се дължи неколкодневният рекорден студ над региона? Краткия отговор е: Сибир. От Централна Европа на запад до централните части на Сибир се е разположил огромен и стабилен атмосферен вихър, антициклон. Хоризонталното движение на въздушните маси в този тип формирования е по посока на часовниковата стрелка. Следователно, заради формата и разположението му, от районите на Ямал и Северен Сибир към Централна и Югоизточна Европа се спускат преохладени въздушни маси. На практика това е "най-доброто", което може да ни предложи Сибир, при това преносът оттам се извършва за около 3 денонощия, с възможно най-малко трансформиране на въздушната маса(затоплянето и). В резултат на това, ако  времето е ясно и тихо, са възможни и още по-големи изстивания, но над голяма част от страната част или цялото това потенциално изстиване не се реализира заради облаци или достатъчно дебел слой мъгла, която от определен момент пречи на охлаждането.

Какво ни очаква оттук нататък, според водещите световни метеоцентрали?

Днес и утре поредното студено ядро - значително по-обширно и малко по-студено от предишното, ще премине северно от страната ни, към Централна и части от Западна Европа. Още днес привечер, налягането над Западното Средиземноморие ще започне да пада. Това ще даде начало  на процес, който след още 24 часа ще "изгони" студа от нашия регион. През нощта там ще се се образува и разширява циклонална област, в чиято предна част ще попадне нашия полуостров в сряда срещу четвъртък и до края на седмицата. След слънчевото на много места, но мразовито време днес и отчасти утре, под влияние на разширяващата се циклонална област, облачността ще се увеличи и от югоизток-юг над страната ще започне да постъпва по-топъл въздух. Това ще се отрази веднага на температурите в Източна България и голяма част от южните райони, които още в четвъртък ще бъдат с 6-7 до десетина градуса по-високи от минимумите днес и през предстоящата нощ. В четвъртък сутрин те ще са около и над минус десет градуса в тези райони. В западната част на Дунавската равнина все още ще са по-ниски, до около минус 15(vremeto.dir.bg ще ви дава непрекъснато по-актуална информация в прогнозите си по градове). През деня затоплянето ще продължи и вече на много места, освен в някои ниски части на Тракия и по поречието на Дунав в западната му част, дневните температури ще са положителни. Ще започнат превалявания от дъжд и сняг - предимно слаби и умерени, но в местата с все още отрицателна температура са възможни опасни поледици.

В събота почти навсякъде ще превалява дъжд, само в крайните северозападни райони е възможен сняг или дъжд и сняг. Температурите ще се повишат още и минималните ще бъдат от минус 3 на северозапад, до плюс 2-3 на изток. Дневните ще достигнат стойносто от около и малко над нулата на северозапад до 6-7 градуса в източните и южни райони.

В неделя циклонът бавно ще се придвижва на изток и студената му, тилова част ще започне да понижава температурите от запад. Преваляванията по високите полета и Северозападна България ще бъдат от сняг. Подробности за тези процеси очаквайте в следващите дни. Въпреки очакваното застудяване в края на тази и началото на следващата седмица, със сигурност температурите вече няма да бъдат толкова ниски, а ще са в рамките на нормата за началото на февруари или малко под нея, но издигащото се февруарско слънце от ден на ден ще намалява вероятността за по-големи студове.

Vremeto.dir.bg ви предупреждава да бъдете внимателни в оставащите 24-36 часа много студено време, както и с възможните поледици. През следващите дни и часове ще ви информираме за промените и актуалните прогнози.

ИЗБРАНО