Поясът от високо атмосферно налягане, който през последните 2-3 дни преминаваше през страната ни и в условията на инверсии задържаше ниски температурите в низините, днес се разрушава, обособявайки област на високо атмосферно налягане западно от нас. В резултат, вятърът от западната четвърт постепенно ще се усилва и това ще даде начало на дълъг период от ветровито, но по-топло време.
Още утре температурите в низините ще се повишат чувствително и снеготопенето ще се ускори. Особено изразен ще бъде процесът в западната част на Дунавската равнина. Този район, от най-студен в момента в страната, заради инверсиите и мъглите, в събота ще бъде един от най-топлите, с температури достигащи, а вероятно и преминаващи +15 градуса. Напомняме, че и в момента въздушната маса над страната не е студена, с температури около и малко над нула градуса във височина, но баричната обстановка възпрепятства изразяването на тази топлина при земята в ниските части. Вятърът ще промени това и в следващите дни на много места дневните температури ще бележат двуцифрени стойности.
Кратка пауза в тренда към затопляне ще има в неделя и в началото на следващата седмица, когато по североизточната периферия на антициклона над югозападната част на континента над нашата страна ще премине бърз студен фронт. Той ще се изрази с допълнително усилване на вятъра от запад-северозапад и малко по-ниски дневни температури. Възможни са и краткотрайни "заряди" от силен, но краткотраен валеж от дъжд, мокър сняг или сняг, които няма да оставят съществена нова снежна покривка.
Още от вторник, според голяма част от моделите, предстои ново повишение на температурите. С кратки прекъсвания, вятърът ще продължи да духа, особено в Дунавската равнина, където ще бъде и силен.
С динамично време ще започне и месец март. Vremeto.dir.bg ще ви информира навременно за очакваните тенденции за развитие на времето.