Днес и утре ще остане предимно облачно, но не са изключени и временни намаления на облачността. В грайните южни райони ще продължи да превалява предимно слаб дъжд. Дневните температури ще останат от 5 до 10 градуса, а минималните от минус 2, минус 3 до плюс 2 градуса. 

Преваляванията в крайните южни части на страната се дължат на намираща се в района на Източното Средиземноморие циклонална област. Тя е твърде южно от страната ни, за да влияе по-сериозно на времето у нас, но през нощта срещу понеделник от северозапад-север, през централната част на континента и страната ни ще започне да постъпва студен въздух. Това ще усложни синоптичната обстановка на Балканите. От северозапад ще започнат превалявания от дъжд, които от север ще преминават в сняг. В понеделник ще бъде относително студено и ветровито, с дневни температури от 1-2 до 7-8 градуса. Вятърът - умерен, от север, ще създава усещане за още по-студено  време. Ще вали сняг, в южните райони - дъжд и мокър сняг. Възможно е отново да се образува няколкосантиметрова временна снежна покривка, главно по високите полета, вкл. в Софийско, Предбалкана и полупланинските райони.
Във вторник преваляванията ще спират. Ще остане ветровито, но вятърът ще започне да променя посоката си на северозападна и студената въздушна маса във височина постепенно ще отстъпва пред такава с по-висока температура. Дневните температури ще бъдат с 1-2 градуса по-високи от тези в понеделник, а мминималните ще са без съществена промяна: от минус 3 до +2градуса.
В сряда ще се затопля още. Максималните температури ще бъдат от 7 до 12, в Северозападна България до 13-14 градуса. Ще се повишат и минималните температури, като вече почти навсякъде ще бъдат положителни.
До края на седмицата ще се затопли още и в отделни дни температурите е възможно да достигнат и 16-18 градуса в западната част на Дунавската равнина, Тракия и района на Сандански. Възможни са и малко по-ниски температури в някои от дните в края на седмицата, заради временното проникване на по-студени, бързоподвижни въздушни маси над страната ни по периферията на антициклона, който ще определя времето у нас. Ще бъде предимно сухо. Съвсем слаби превалявания са възможни в северните подножия на планините и североизточните райони.