Още в неделя температурите отново ще тръгнат нагоре.


Но и следващата седмица времето ще бъде динамично, с чести промени на температурите в двете посоки и превалявания с различен тип и интензитет.

Отначало днес валежите, които вече започнаха в западните райони, ще се усилват и разпространяват и на изток, като до около полунощ ще обхванат цялата страна.

Най-интензивни ще бъдат те през втората половина на нощта и утре до около обед в югоизточните и някои източни и южни райони.

Същевременно в Западна България те ще са с по-умерен  и нисък интензитет, а в северозападните райони, освен по и пред наветрените склонове на Балкана, ще са символични или съвсем слаби.

Отначало от дъжд, по-късно през деня и привечер от запад на изток те ще преминават в сняг.
Решителна в Южна България ще бъде надморската височина, като в ниските места по-голямата част от валежите ще са от дъжд и едва към края на процеса утре ще преминават в сняг. Снежна покривка ще се образува, по-съществена в по-високите части на низините - до 10-15 сантиметра, а на отделни места пред наветрените склонове на Родопите и Странджа е възможно да натрупа и повече.
В София с голяма вероятност също ще побелее, като дебелината на снежната покривка най-вероятно ще бъде от няколко сантиметра на север до 10-15  в южните квартали  в полите на Витоша.
 
Температурите утре ще бъдат най-често от 3-4 до 9 градуса, което е в рамките на обичайното за февруари или малко над норма за  първата половина на месеца, която се предполага, че е с по-зимен характер.


В планините валежите ще са предимно от сняг и това е добра новина за скиорите.

   Това застудяване няма да продължи дълго. След снежния и динамичен петък, в събота ще остане по-хладно с минимални температури от минус 2-3 градуса(в местата със снежна покривка на юг и изток, защитени от западния вятър, са възможни и малко по-ниски стойности!) и дневни от 4 до 9 градуса. Облачността ще намалява до незначителна.

В неделя сутрин минималните температури ще са без съществена промяна, но дневните ще започнат слабо да се повишават и ще са от 5-6 до 10-11 градуса.

В началото на следващата седмица повишението на температурите ще продължи и на места те отново ще доближат 15 градуса. Вятърът от юг и югозапад ще се усили.
Към средата на седмицата ни очаква ново кратко атмосферно смущение, възможно и  с превалявания, но при тази динамика прогнозите за една седмица напред са несигурни, затова очаквайте анализите ни и  в следващите дни.