В момента страната ни е под влияние на разположен в близост до нас антициклон, чийто център до днес беше разположен северно от нея. 

От следващите дни той ще се измести на северозапад и запад от нас и  въздушният пренос ще се смени от североизточен на западен и северозападен.
Вятърът, който ще се появи на места, няма да бъде силен, но в Дунавската равнина ще бъде напълно достатъчен да не допуска установяването на трайни и силни инверсии сутрин, съответно няма да ги има тъй характерните за късната есен мъгли, а температурите (минималните) ще се повишат с 3-4 градуса и дори в ниските места ще бъдат положителни след четвъртък.

Към края на седмицата от северозапад, през периферията на антициклона, над Балканите ще премине бърз, размит атмосферен фронт, но влиянието му ще се ограничи с временно увеличение на облачността, усилване на вятъра и малка вероятност за валежи - само на места в Североизточна България и наветрените части на Стара планина. Ако и където такива превалявания присъстват, те ще бъдат краткотрайни и несъществени като количества. 

Според последните сценарии, новото разположение на центъра и областта на високо налягане също ще бъде трайно и ще се задържи още няколко дни.
В резултат у нас времето ще бъде предимно сухо или с несъществени валежи, а тази динамика през няколко дни няма да позвли задържане на трайни мъгли или твърде ниски минимални температури в низините, на фона на намаляващата продължителност на деня.
Съществува и сценарий с изграждане на антициклон източно от страната, но за период по-дълъг от 6-7 дни напред във времето, е по-добре да се изчака, вместо да се правят хипотетични малковероятни като цяло, прогнози.

В астрономическо отношение, към момента сме изминали близо 90 на сто от "пътя" си между лятното и зимно слънцестоене: денят от над 15 часа през юни, е намалял до почти 10 часа в момента и има да се скъсява само с още един час и няколко минути.
Слънцето в София по обед достига максимална височина над хоризонта едва 31 градуса и ще "слиза" само с още 7 градуса до Коледа(24 градуса тогава). За сравнение, през юни - 70 градуса над хоризонта по обед. Енергията, която получава единица площ в обедните часове е колкото същата в края на януари и ще намалява още през следващия месец.

Въпреки ниските утринни температури( с 3-4 градуса по-ниски от обичайните за първите дни на месеца), в следващата седмица, възможно и повече, те постепенно ще се повишават, а в някои дни ще бъдат и чувствително по-високи от "нормалните". Дневните, които към момента са близки до обичайните, в следващите дни ще остават в този диапазон или слабо ще се повишат(ще има и места с температури около и дори малко над 20 градуса в отделни дни до неделя) и като цяло средната натрупана месечна температура по-скоро ще влиза в рамките на климатичната(нормалната) за месеца.

Така, без динамика или с такава под формата на кратки "гмуркащи се" от северозапад на югоизток на фона на антициклонално поле,  атмосферни фронтове, ще се задържи времето през следващите 7-8 дни - почти до средата на месеца: прекрасно време за един от обичайно най-мъгливите, заедно с декември, месеци, какъвто е ноември.

Може да се каже, че хубавото и слънчево време вече започва да "изяжда" потенциално зимните дни, разположени около точката на зимното слънцестоене, а до началото на завръщането на слънцето вече остава  малко над  месец.