В момента страната се намира под влияние на област на понижено атмосферно налягане над югоизточната част на континента. Тя обуславя време с по-често значителна облачност и краткотрайни превалявания, по-интензивни и на повече места в следобедните часове и преди полунощ.
В нейната тилна част, където се намира страната ни, от северозапад прониква малко по-хладен въздух. Дневните температури у нас днес и утре ще са по-ниски от обичайните за юни, в интервала от 19 до 24 градуса. По-високите стойности ще са в западната част на Дунавската равнина, където слънчевите интервали ще бъдат повече, а по-ниските - в полупланинската централна западна част и югозападните райони.  Мнозина се питат кога ще се оправи времето?
По отношение на валежите и в западната половина на страната, това няма да бъде факт поне до първите дни на следващата седмица. Практически ежедневно до петък-събота, над страната ще има различни по разпределение и интензитет краткотрайни дъждове и гръмотевици. Към края на седмицата от изток ще започне частична стабилизация на атмосферата и по морето и в източните райони слънчевите часове ще са повече, а вероятността за превалявания - по-малка. На запад, обаче, нестабилността ще се запази и краткотрайните превалявания и гръмотевици ще продължат. Макар с локален характер, остава и вероятност за градушки, дори интензивни като тези от неделя в района на Перник, образували над 10-сантиметров леден слой в някои части на града.
В температурно отношение още в средата на седмицата силното лятно слънце и спирането на студената адвекция от северозапад ще дадат начало на повишение на дневните температури. То ще бъде бавно, от ден на ден, но през почивните дни ще има места с близки до и около 30-градусови максимуми - в западната част на Дунавската равнина  и някои южни райони, а в по-голямата част на страната - от 22, 23 до 28, 29 градуса..
Според повечето модели, баричното поле над региона в края на тази и началото на идната седмица вече няма да бъде циклонално, както в момента, но и не се очаква наличие на изразен антициклонален гребен при земя или във височина, който да потиска конвекцията и образуването на облачност. Това, заедно с останалата "в наследство" влага и силното слънчево греене, ще продължи да обуславя нестабилно време в западните полупланински и планински части на страната. 
Морският бряг без съмнение ще бъде по-добрият избор за почивка, ако възнамерявате да почивате в края на седмицата, тъй като там ще бъде слънчево или  с временни увеличения на облачността, но с малка вероятност за валеж, докато в планините гръмотевичните бури ще са ежедневно явление.
Според предварителните очаквания, след временното и частично стабилизиране на времето от събота до понеделник, след това отново ще последва лабилизация. Доколко това ще се случи, ще ви информираме в следващите дни, според развитията на моделните сценарии.