През нощта и утре вятърът ще се ориентира от североизток и в периферията на гребен на високо атмосферно налягане към страната ни ще започне да нахлува студен въздух.
Утре ще има значителна облачност и още преди обяд от североизток ще започнат слаби превалявания от дъжд, които в следобедните часове с понижаването на температурите, ще преминават в сняг, но съществена снежна покривка няма да се образува.
Изключения ще има на места в Предбалкана и крайните североизточни и  северозападни райони, където са възможни 3-4 сантиметра снежна покривка.
Застудяването ще бъде доста чувствително: във височина температурите ще се понижат от днешните  почти плюс десет до  минус 15 към четвъртък или с около 25(двадесет и пет градуса).


То, обаче, ще протича на фона на високо атмосферно налягане и с изключение на споменатите почти символични превалявания, съществени валежи по този процес не се очакват.
Валежи ще има след 2-3 януари, когато тръгне обратния процес на затопляне във височина, но повече конкретика очаквайте в дните около Нова година на сайта ни.

Утре температурите денем ще имат обратен ход и ще се понижават.
Около обед  те ще бъдат в интервал от 3-4 градуса на североизток до 12-13 в южните и югозападни райони.
В сряда дневните температури ще бъдат от минус 4 на североизток до плюс 1-2 на северозапад и 3-4 в южните райони.
Умереният и силен студен вятър от североизток, обаче, ще понижават температурите а и ще усилват субективното усещане за студ.
В четвъртък и петък вече ще бъде достигнат пикът на застудяването и в продължение на 48 до 72 часа никъде в страната дневните температури няма да бъдат положителни. Изключения са възможни само в района на Сандански и Ивайловград.
Минималните ще бъдат от около минус 10 до минус 5 градуса, а дневните -  от минус 5 до нула градуса.



В Новогодишната нощ ще бъде студено, с температури около и под минус 6, минус 8 градуса.

В планините на 1200 метра надморска височина температурите ще бъдат под минус 11, минус 12 дори през деня, а студеният вятър ще усилва усещането за студ.
Времето ще бъде крайно неподходящо за излизания на открито и това трябва да бъде взето предвид при евентуални преходи.

За щастие студеният период ще бъде сравнително кратък и още към 2-3 януари във височина ще започне пренос на по-топъл въздух, вследствие на което втората петдневка на януари отново ще бъде с по-високи температури.
Следете анализите ни и прогнозите по градове в следващите дни.