Дължим го на преноса на въздушни маси от най-често западна посока, който ще продължи до петък.
Тогава и в събота, от северния Атлантик към Централна Европа, вследствие на огъването на струйните потоци в тропосферата към такива с по-къса дължина и голяма амплитуда, ще се спусне студен въздух и ще започне понижение на температурите.
Първоначално това ще донесе преориентиране на въздушния пренос у нас от югозапад-юг(петък и събота), а впоследствие - от запад и северозапад.
Топлото време ще се задържи до около неделя за различните райони на страната, когато температурите  ще започнат да се понижават и у нас.

Облачността ще се увеличи, на места ще превали дъжд, а вятърът ще се усили.В понеделник понижението на температурите ще продължи, а във вторник, според различните сценарии, температурите вече ще бъдат по-ниски с между 6-8 до 10-12 градуса от сегашните и по високите полета няма да превишават 5-6 градуса през деня.

Обръщаме внимание, че това са най-общите сценарии за седмица напред, а предвид силно усложнената обстановка и фактът, че страната ни ще се намира на границата между две контрастни въздушни маси, са възможни всякакви изненади. Категорични прогнози, каквито вероятно е възможно да прочетете в някои интернет-източници през следващите дни, биха се реализирали за толкова дълъг период напред във времето, само случайно.

Докато застудяването вече е практически сигурно, конкретните му параметри - температури, вид  и количество валежи, доколко ще слезе снежната граница в планините, ще бъдат ясни едва към четвъртък, възможно и малко по-късно, според сегашните ни преценки.
Очаквайте развитието на анализите и по-конкретни прогнози в следващите дни.