Започваме с прогнозата на една от най-авторитетните централи, Британската УК МЕТ. Според нея вероятностите за предстоящата зима са, както следва:


-много студена - под 5 на сто вероятност
-студена - с вероятност под 20 на сто
-околонормална с вероятност за нашата страна от  между 20 и 40 на сто и
-наднормена - с вероятност между 40 и 60 на сто,

Трябва да отбележим, че коментираните вероятности важат за района около Балканите. За Западна Европа вероятността за мека зима намалява, въпреки, че остава около и над 50 на сто.
Според британската централа сезонната сума на валежите ще бъде около нормалната - тук няма ясен сигнал, за разлика от този за температурната аномалия.

Сега нека преминем към количествените прогнози на централите за големината на очакваните аномалии (разлика между нормалните средни температури за дълъг период за периода и очакваните такива през предстоящата зима).

Споре даунгрейднатата от Югоизточния Център за Средносрочни прогнози актуална прогноза за зимния сезон на Европейския cентър за средносрочни прогнози, авторитетният ECMRF,  аномалиите за трите зимни месеца за нашата страна са от 1.5 до 4 градуса в някои части на страната, т.е с толкова месечните температури ще бъдат над обичайните. За валежите отново нямаме ясен сигнал, тук също съществува липса на категорична прогноза по този показател.

Според прогнозата на ДЖАМСТЕК, японска метеоагенция с много точни дългосрочни прогнози за последните години(да не се бърка с Токийската JMA), в нашия регион сезонните температури ще са с около 1.5 до 2 градуса над обичайните. Пак ще напомним, че на сезонна база отклонение от нормата с над половин градус определя сезона като студен/топъл в зависимост от знака, а тук говорим за близо 2 градуса аномалия.

Като пример може да се посочи последната изминала зима, когато януари беше с нормални температури, но декември беше много наднормен, а февруари - рекордно наднормен поне за последните 50 години.
В резултат сезонната аномалия хвръкна до +3 градуса за целия сезон, въпреки нормалния януари с няколкото студени дни и зимата беше запомнена като еднозначно много мека.

Прогнозата за величината на аномалиите за Европа, според Бразилския метеоцентър сочи сезонна аномалия за месеците декември-февруари в рамките на градус-градус  и половина с положителен знак.

Точно такава аномалия очаква и твърде авторитетният сайт IRI на американския Колумбийски университет - около +1.5   градуса.

Малко по-консервативна е прогнозата на корейския институт APEC и китайския държавен Климатичен Център - Пекин, с очаквани положителни аномалии от около 1 градус.



Пак трябва да обърнем внимание, че докато обобщената прогноза на всички метеоцентрали сочи за Балканите еднозначно мека зима, за Западна Европа сигналите са разнопосочни и потребителите и читателите на прогнозите ни, живеещи там, ще трябва да изчакат някое от следващите 2 месечни обобщения на дългосрочните прогнози, за да разчитат на достатъчна категоричност за този регион.

Същото, но за цяла Европа, може да се каже по отношение на другия важен показател: очакваните валежи. Категорично няма ясен сигнал в едната посока, затова може да дадем прогноза "валежите ще бъдат в рамките на нормалните за сезона", но липсата на категоричност сред централите би могла да означава и, че моделите просто "нямат идея" какви ще са сумарните количества валеж конкретно за нашия регион.

Една предпазлива прогноза на vremeto.dir.bg на този етап би предположила, че валежите вероятно ще са в рамките на нормалните плюс или минус десетина процента, но лятната тенденция, станала обичайна през последното десетилетие, за неравномерно разпределение по количества, периоди и райони, ще остане актуална и през предстоящата зима, т.е  нормата може да бъде изпълнена или дори преизпълнена, но това е твърде вероятно да се случи за сметка на 2-3 ударни извалявания, попълващи месечната норма за 2 или 3 дни, след което преди следващия порой да минат няколко семдици или дори месец-два без стопански значим валеж.

Завършваме с прогнозата на центъра за прогнозиране на климата  CPC към "гуру"-то на метеоцентралите с редовните си прогнози и достъпност на информацията, американската NOAA.
Според стабилните и слабопроменящи се ежедневно актуализирани сезонни карти на агенцията, зимата у нас еднозначно ще бъде топла, с аномалия около, а за по-голямата част от страната и над +2 градуса за сезона.
Валежната прогноза за зимата на НОАА очаква околонормени такива, с изключение на части от Дунавската равнина и  южните/югозападни райони, където има  слаб сигнал за поднормени валежи.

В резюме: Въпросът не е дали ни очаква пета поредна мека зима. Според всички световни централи, без изключение, тя ще бъде мека.  Въпросът е с точно колко, както и какви ще бъдат количествата валежи и тяхното разпределение.

Очаквайте следваща актуализация на сезонната прогноза в третата декада на октомври, както и окончателна дългосрочна прогноза за зимата в края на ноември.