В събота и неделя южно от страната ни ще премине пореден, по-плитък средиземноморски циклон. Траекторията му ще бъде по-южно от тази на сегашния и той почти няма да влияе на времето у нас. Страната ни ще попадне в периферията на гребен на високо атмосферно налягане, разположен северно и североизточно от Балканите. Като резултат от север и североизток ще прониква по-студен въздух с континентален произход от Централна и части на Източна Европа. Тази въздушна маса е по-суха и малко по-студена от разположената в момента над страната. Дневните температури след оттеглянето на циклона ще са от 2 до 7-8, по-високи в югозападните райони, а минималните - от минус 5 до нула, на места в североизточните райони и затворените котловини при изясняване и стихване на вятъра - и малко по-ниски.

Интересното следва. В началото на седмицата от Атлантика към Пиринеите, Западното Средиземноморие и Северозападна Африка ще се спусне по-хладна и влажна въздушна маса. Температурите в северната част на Африканския континент вече са все по-високи и срещата на тези контрастни въздушни маси ще доведе до образуване на активен и дълбок циклонален вихър. Заради далечните срокове, все още няма яснота относно пътя на този вихър. Вариантът на оперативния GFS  от снощи предвижда той да мине твърде далеч на юг и да повлияе много слабо на времето у нас. При реализация на тоя вариант, времето от началото на седмицата у нас ще се задържи практически през по-голямата и част - спокойно, нединамично време с близки до обичайните за месеца температури и без съществени валежи.
Вторият вариант - на повечето(практически почти всички без главния и още 1-2 резидента) ансамблови членове на американския модел GFS, заедно с този на Европейския център(ЕС) рисуват траекторията по-близо до страната ни. При този вариант към сряда-четвъртък тя отново попада в южни и югоизточни потоци в челото на  гореспоменатия циклонален вихър. Ако се реализира, вариантът ще донесе затопляне и нови валежи от дъжд, подобни на тези в момента, но на повишен с 2 до 4 градуса температурен фон. 
И накрая, вариантът на авторитетния британски модел  UKMO, който чертае по-дълбок циклон, със значителни градиенти, в чиято предна част над нашата страна  би се създала фьонова обстановка, със силни южни и югоизточни ветрове. Допълнителен щрих при този трети вариант е бързото изграждане на антициклонална област източно от Балканите. Ако обстановката се реализира по този начин, освен по-силен, южният пренос над страната ни би бил и по-продължителен, заради забавянето на циклона, който ще го причини, от този източен знтициклонален гребен. Освен да блокира/забави своя вихър-амтипод, той би усилил южните и югоизточни потоци към Балканите в западната си периферия, синергично с циклона..
 Засега от трите варианта, хладен/нормален за месеца, умерено топъл и доста топъл, най-вероятен изглежда вторият, а по-голяма яснота за това по кой път ще тръгне времето в и след средата на следващата седмица очакваме до довечера или най-късно утре.