Но първото истински пролетно затопляне няма да бъде това, макар че то се явява негов предвестник.
Този процес в края на седмицата, реално започващ в следващите часове и утре,  ще има друга важна роля: ще добави още количества към февруарската месечна сума на валежите. В низините - само от дъжд, а по високите планински части - от сняг.
Утре и през следващите дни ще актуализираме редовно прогнозните температури по градове и ще можете да се информирате за тях и най-актуалните прогнози. Сега ще опитаме да надникнем отвъд сайтовете с картинки на усмихнати слънца и облачета с капки и да уловим основните тенденции в атмосферните процеси до края на този месец  и в началото на следващия.
Синоптичната обстановка на континента към момента. Започваме с най-важния, макар  засега определящ косвено времето у нас атмосферен вихър: Скандинавският антициклон( за краткост АЦ), с център над едноименния полуостров. Западно от него е Атлантическата циклонална долина, с която е свързан и малък и активен циклон във високите ширини, северно от Скандинавския АЦ.
Южно и югоизточно от него има аморфна многоцентрова циклонална област с три основни центъра. Един на изток от Балканите, който вече няма значение за времето у нас, един малък, но добре изразен във височина циклон около студено ядро в Централна Европа и - далеч на юг с център над Алжир и Тунис, друг, голям по площ, но засега плитък циклон.  Последните два вихъра постепенно ще се слеят след няколко дни: първият, студеният, е блокиран в насрещните потоци на Скандинавския "опонент" и ще бъде леко изтласкан в по-рядко срещана посока за движение на тези вихри - на югозапад. Студеното ядро ще се разстила над Западна Европа и Средиземноморието и ще задълбочи циклоналното поле, сливайки северната му част с топлия вихър на юг. Заради бързо набиращото сили Слънце и топлите води на Медитерана, студът постепенно ще се трансформира и когато дойде у нас - към вторник-сряда другата седмица, вече няма да бъде достатъчен за сняг под 1000-1200 метра, по приблизителни сегашни преценки.
Преди това, както писахме, от събота, с пик в неделя и понеделник, топлите въздушни маси ще повишат чувствително температурите у нас.
Една малка вметка: По принцип за толкова време напред - десетина дни, прогнозите са, меко казано, рисковани. Но постоянството на почти всички модели и ансамбли ни дава известна увереност или поне непренебрежима вероятност за реализиране. Почти винаги  антициклон с подобно разположение - над Скандинавия, означава за Балканите лошо и/или хладно време. Такова имаме в момента. Да, не е нито кой знае колко лошо, нито особено студено, побирайки се в рамките на февруарска норма. Защо е така - по много причини, на които няма да се спираме, най-важната от които е въздушната маса, в която е формиран този антициклонален вихър - студена, но далеч от "най-добрите образци" и втората по важност: относително топлата въздушна маса над Южна Европа и Източното Средиземноморие. Затова и последният циклон не бе особено валежен, беше "вял", а  сняг едва успя да вали само на отделни места, на фона на предимно положителни температури въпреки достатъчния студ във височина - през декември или януари той би довел до повсеместни валежи от сняг. 
От следващия процес очакваме повече превалявания, но основно заради по-големите температурни контрасти. Фактически студът към вторник-сряда идната седмица ще бъде същият от вчера и тази сутрин, но "превъртян" през Балканите, Адриатика и Средиземно море и смесен с африкански субтропични въздушни маси. Накратко - това вече няма да е същият студ.
Втората сюжетна линия е свързана с малкия циклон, който се намира над "Скандинавеца". От няколко дни следим очакванията за него в моделите, защото такива вихри носят потенциал при определени условия да се "гмурнат" далеч на юг, засилени от отслабналата източна периферия на Скандинавски(понякога - Британски) антициклони, увличайки много студени арктични въздушни маси далеч на юг. Сега ще се случи нещо подобно, но острието на нахлуването ще бъде насочено  на изток от региона ни, а по сегашните сценарии  на моделите, Балканите няма да усетят почти нищо от този студ. В резултат на тези обстоятелства, Скандинавският АЦ вихър ще започне да отслабва и  да се премества на юг. След финалните акорди на поредната серия средиземноморски циклони, моделите очакват в началото на март,  най-общо първата му пентада(петдневен период) южно от Балканите да се оформи антициклонален гребен и страната ни да попадне на пътя на западни и югозападни топли и не толкова влажни въздушни маси с произход от Северна Африка. Ако и когато това се случи,   вече би довело до начало на истинската пролет у нас, с продължителен, по мартенските стандарти за променливо време, поне неколкодневен топъл и сух период. Повишаването на температурите от ден в ден(вкл. и на минималните, които ще останат положителни почти навсякъде в низините още в следващите няколко дни) ще даде първоначален тласък на растенията и животинския свят за пролетно оживление. Разбира се, няма как това да бъде истинска и трайна пролет, но последващи процеси вече ще протичат на пролетен температурен фон, с "нормални" дневни температури вече около и над 10 градуса, а застудяванията биха носили  краткотраен, мартенски характер.
Подробности по тези сценарии  ще чакаме в следващите дни.
ИЗБРАНО