Същевременно, в Източния Атлантик с доста висока скорост и по сравнително необичайна траектория, на североизток напредва тропическия циклон Офелия.

В следващите 36 часа Офелия ще премине с голяма скорост през Ирландия, Великобритания и бързо отслабвайки, ще се влее в циркулацията на "обикновените" североатлантически циклони.

Двете контрастни "дами" ще имат различна съдба:
Големият субтропичен антициклон Таня ще оцелее до края на тази седмица, а Офелия ще прекрати съществуването си след малко над 48 часа.

У нас и в Централна Европа се пренасят топли субтропични въздушни маси и температурата в следващите дни ще бъдат от 21 до 26, 27 градуса. 
На места не са изключени и малко по-високи стойности.
Облачността ще бъде незначителна, прозрачна за слънчевите лъчи, средна  и  висока.
Същевременно този тип облаци имат свойството да спират голяма част от излъчваната от земната повърхност  топлина и като следствие  минималните температури също ще бъдат сравнително високи за сезона: около и  над 10 градуса.

В замяна на това, утре в Ирландия и  Великобритания, най-вече северните и части, вятърът ще бъде бурен и ураганен. Пътуващите за там трябва да са готови за евентуална отмяна и отлагане на самолетни полети до летища в Ирландия и Великобритания.

На картата се виждат високите температури на континента  и очакваният ураганен вятър на Островите утре. Източник: meteoinfo.by

Хубавото време у нас ще се задържи до около 23 октомври, като след петък Таня постепенно ще отслабва и ще се руши.
Според предварителните прогнози, температурите бавно, но сигурно ще се понижават, а облачността ще се увеличава.
Повече актуални подробности очаквайте в следващите дни на сайта ни.