Експертите от Университета в Ексетер проведоха проучване, от което следва, че до 2050 г. реколтата от банани, дори да не изчезне, ще бъде много сериозно редуцирана.

Според портала Phys.org, позовавайки се на изследователя Дан Бебер, добивите от тази култура са нараснали в 27 страни от 1961 г., тъй като изменението на климата е направило условията за отглеждането и по-благоприятни.

Въпреки това това, до 2050 г. ситуацията ще бъде напълно различна: 10 държави, включително най-големият производител и потребител в света, Индия ще изпитат значително намаляване на производителността на културата. Ученият отбеляза, че бананът осигурява храна, поминък и доходи за милиони хора, както в селските райони, така и в градовете по света.

>>>Вижте галерия от снимки на това удивително растение>>>

Според Дан Бебер сега е от решаващо значение "да инвестираме в подготовката на тропическото селско стопанство за бъдещите климатични промени".

В края на юни учените съобщиха, че причината за масовата смърт на пчелите в бъдеще ще бъде прегряването на кошерите, причинено от глобалното затопляне.

Знаете ли, че: Бананът не е палма (погрешно е да се нарича "Бананова палма"), двете семейства нямат нищо общо, освен, че са растения. Бананът е по-скоро вид...трева и след като даде плод, майчиното стъбло отмира, подобно на тези на царевицата или пшеницата - далечни свои братовчеди, а от ризомата му(голямо грудкоподобно образувание в основата му) израстват нови издънки.

 

В момента най-разпространения комерсиален подвид банани - Кавендиш, към който принадлежи и плодовете, които купувате от магазина, е под огромна заплаха заради така наречената Панамска болест, към която тези банани са особено податливи. Това е факт, заради генетичното им еднообразие. Те не се разсаждат със семена, а чрез клониране, за да бъдат получени същите качества на плодовете, които се търсят от купувачите.

Любопитно.

Може би за мнозина от вас не е известен фактът, че до 50-те 60-те години на миналия век, търговските банани са били от друга разновидност: Гро Мишел. Снимка на плод от сорта:

Гро Мишел - е бил значително по-ароматен, вкусен, кремообразен и малко по-едър и дебел от сегашните най-разпространени два вида търговски банани

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според спомени на консумирали този вид банани, той е бил значително по-ароматен, вкусен, кремообразен и малко по-едър и дебел от сегашните най-разпространени два вида, но е паднал изцяло жертва на същата панамска болест в Латинска Америка и сега може да бъде намерен само на малки площи в Югоизточна Азия и островите в Индийския океан.