Изследователят и климатолог, професор от Колумбийския университет в САЩ е починал в понеделник в Ню Йоркската градска болница, съобщи прессекретарят на университета Кевин Креджик.

Брьокер пръв използва термина "глобално затопляне" в статия от 1975 г., в която се казва, че увеличаването на нивото на въглероден диоксид в атмосферата ще доведе до неминуемо затопляне. По-късно той стана първият човек, който привлече вниманието към това, което той нарича "океански конвейер", глобална мрежа от течения, които засягат всичко - от температурата на въздуха до дъжда във всяка точка по света.

"Уоли беше уникален, блестящ и борбен"- ​​ксподеля професорът от Принстънския университет Майкъл Опенхаймер. - Слабото застудяване на климата през 70-те не го заблуди. Той ясно видя глобалното затопляне, което се случва сега,и изрази своето мнение, дори когато малцина бяха склонни да слушат.

В океанския конвейер студената солена вода в северната част на Атлантическия океан потъва, като работи като трамплин, за да управлява океанския поток от Северна Америка към Европа. Топлите повърхностни води помагат за поддържане на мек климат в Европа, в противен случай Европа ще бъде замразена: средните зимни температури ще паднат с 20 градуса по Фаренхайт или повече, а Лондон ще прилича повече на Свалбард, който се намира в На 1000 километра северно от Полярния кръг, обасняваше Брокер.

Той твърдеше, че неговите изследвания показват, че океанските системи от течения са "ахилесовата пета на климатичната система" и крехко явление, което може да се промени бързо без видима причина. Ученият твърдеше, че може би затоплянето, причинено от натрупването на парникови газове, е достатъчно, за да повлияе сериозно на океанските течения.

"Брьокер самостоятелно популяризира идеята, че това може да доведе до драматична "повратна точка" на изменението на климата и в общи линии той помогна да се даде на обществеността и политиците възможността да осъзнаят, че са възможни внезапни промени в климата с всички произтичащи от това нежелани последици", споделя професор Майкъл Ман.

През 1984 г. ученият пише до правителството, че натрупването на парникови газове оправдава "смели, нови национални усилия, насочени към разбиране на функционирането на зоните на атмосферата, океаните, леда и земната биосфера".

"Ние живеем в климатична система, която може да се промени драстично", каза Брьокер пред Асошиейтед прес през 1997 година. "Изпускайки огромни количества парникови газове като въглероден диоксид от изгарянето на изкопаемите горива, ние провеждаме експеримент, който би могъл да има пагубни последствия. Играем с ядосан звяр - климатичната система, която, както се оказа, е много чувствителна. "

Професорът получава Националния медал на науката през 1996 г. и е член на Националната академия на науките. Работил е и като научен координатор за Biosphere-2, експериментално местообитание, което стана изследователска лаборатория.

Брьокер е роден в Чикаго през 1931 г. и е израснал в предградието на Оук Парк. През 1959 г. постъпва във факултета на Колумбийския университет, като прекарва по-голямата част от времето си в университетската лаборатория в Палисейдс, Ню Йорк. В научните среди той е известен като "дядо на климатологията" и "декан на климатолозите".

"Неговите открития са били фундаментални за тълкуването на историята на климата на Земята," казва Опенхаймер. "Никой учен не се е интересувал повече от комуникацията: той беше своеобразен будител, готов да предложи непопулярни идеи. Но винаги е бил за диалог, никога не беше скучен, винаги информативен. Ще ми липсва ", завършва колегата на Брокер.

ИЗБРАНО