Основателят на Microsoft и филантроп Бил Гейтс бе критикуван, след като в неотдавнашно интервю заяви, че може да оправдае използването на частен самолет, докато все още работи за борба с климатичната криза.

Миналия петък по време на интервю за Би Би Си г-н Гейтс беше попитан как отговаря на критиките, които изтъкват, че използва частен самолет, дори когато призовава граждански и правителствени лидери да предприемат спешни действия срещу климатичната криза.

Основателят на Майкрософт заяви, че критиките са неоснователни, тъй като приносът му за намаляване на въглеродните емисии чрез летене с частен самолет се компенсира от количеството въглероден диоксид, което той плаща, за да се отстрани от атмосферата.

"Е, аз купувам златния стандарт, като финансирам Climeworks, за да правя директно улавяне на въздуха, което далеч надхвърля въглеродния отпечатък на моето семейство", каза г-н Гейтс.

Climeworks е компания, която използва технология за директно улавяне на въздуха, за да отстранява въглероден диоксид от атмосферата в продължение на шест години по искане на физически и юридически лица. Съобщава се, че уловеният въглероден диоксид след това се съхранява под земята, според Yahoo News

През 2022 г. Международната агенция по енергетика написа, че макар отстраняването на въглерода да е важен инструмент за борба с климатичната криза, "технологиите за отстраняване като DAC не са алтернатива на намаляването на емисиите или оправдание за отлагане на действията..."

Г-н Гейтс също така заяви, че трябва да пътува, за да продължи да инвестира и да подкрепя програми за чиста енергия и за опазване на околната среда и общественото здраве.

"Аз харча милиарди долари за ... иновации в областта на климата. Така че, знаете ли, трябва ли да си стоя вкъщи и да не идвам в Кения, за да науча нещо за земеделието и маларията?" - попита той по време на интервюто.

Транспортът е третият по големина източник на замърсяване на климата, веднага след земеползването и производството на енергия, а частните самолети са сред най-големите замърсители, според анализ на Би Би Си. Световният фонд за дивата природа описва авиацията като "най-въглеродно интензивната дейност, която може да извърши един човек".

Въпреки това г-н Гейтс настоява, че не допринася за все по-нарастващия проблем, причинен от климатичната криза.

"Не само че не съм част от проблема, като плащам за компенсациите, но и чрез милиардите, които моята Breakthrough Energy Group харчи ... Аз съм част от решението", казва той на интервюиращите.

Забележките на г-н Гейтс предизвикаха критика в социалните медии.