Вихърът носи екзотичното за славянския слух име Иба (iba).

Извън Северния Пасифик, където този тип вихри се наричат тайфуни и Северния Атлантик, където се наричат урагани, тези вихри в този регион са си "тропически циклони", още повече, че са рядко и екзотично явление.

>>>Виж галерия от снимки и сателитни изображения на вихъра Иба>>>

Въпреки, че в топлите тропически води на Южния Атлантик срещу Бразилия водата е достатъчно топла, за да подхранва тропически циклон, там подобни вихри се раждат много рядко, буквално веднъж на десетилетие, а и по-рядко.

Предишният тропически циклон в този регион беше наблюдаван през 2010 година, а по-предният, Катарина (да не се бърка с Катрина, която се подвизава из южните щати на САЩ преди няколко години!), беше последният, който излезе на територията на Бразилия като тропически циклон.

Това се случи в далечната 2004 година и е само един от трите, които изобщо са извършвали подобен подвиг в цялата писана история на наблюденията в тази южна страна.

Иба също не е заплаха за континента, за радост на бразилските плажуващи и резиденти, тъй като траекторията му ще бъде на югоизток, към вътрешността на Южния Атлантик, където ще навлезе над по-хладни води и безславно ще завърши жизнения си път като се включи в циркулацията на "обикновените" циклони в южния умерен климатичен пояс около Антарктика.

Любопитен е отговорът на въпроса защо след като е достатъчно топло, там почти няма тропически циклони? Такива има почти навсякъде и в северния, и  в южния пояс от двете страни на Екватора, като единствено изключение са регионите от двете страни на Южна Америка.

Обяснението е просто: Там има прекалено силни градиенти между ветровете на различни височини. На английски терминът е  "wind shear".

За да се роди един тропически циклон, той тръгва от хаотична, неорганизирана турбуленция над топлите тропически води. Такива се раждат непрекъснато, но за да се организира тя и  да се превърне отначало в тропическа депресия, после тропическа буря, а после - евентуално тропически циклон, освен топлата вода, е необходимо и "спокойствие" на ветровете във височина, тъй като особената топлинна машина, каквато се явява един ураган "преработва" енергията на топлата вода в диви ветрове  исилни валежи.

Самите циркулационни клетки "работят" във височина. Ако на определено ниво има твърде силни и разнопосочни ветрове, депресията така и не успява да се превърне в нещо повече.

Заради характерните океански течения в този регион ветровете почти винаги са твърде силни и/или разнопосочни във височина, затова и явления като Иба са екстремно редки, а и не особено впечатляващи, за разлика от Индийските, Тихоокеански и Североатлантически свои събратя.

В момента Иба се намира на няколкостотин километра от бразилския бряг, между Рио де Жанейро и  Арапирака,  като засяга с валежи и ветрове районите на градовете Порто Сегуро и Салвадор.

Както споменахме, той ще се отдалечи на югоизток и ще престане да бъде заплаха за бразилския бряг.

Обърнете внимание и на посоката на ветровете, която се вижда добре на някои от снимките в галерията: тя е обратна на тази в северното полукълбо и е по посока на часовниковата стрелка, каквато е пък на техните събрята от северните антициклони.

ИЗБРАНО