Учени от Британския университет предложиха нов начин за събиране на данни за времето, като температура, налягане, влажност. Инженерите са проектирали набор от сензори, които могат да бъдат монтирани на гърба на домашен гълъб.

Разбира се, през последните десетилетия технологията напредна много  и такава информация би могла да бъде събрана с помощта на дронове. Но този метод има няколко ограничения. Първо, то изисква пряко участие на човек-оператор, и второ, изследванията се провеждат само в ограничена област.

За разлика от дроновете, гълъбите могат да се движат свободно и автономно и  не им трябват разрешителни, както и презареждане на батериите.

>>>виж галерия от снимки на тези симпатични птици, екипирани с датчици>>>

 

Изследователите казват, че само домашни гълъби, които са в състояние да се върнат у дома с фиксирана за гръбчетата им раница с датчици, са подходящи за експеримента. Учените вече са тествали това на пет птици, анализирали са данните, събрани по време на четиридесет и един полета.

Отбелязва се, че дизайнът не създава неудобства за птиците, защото тежи не повече от три процента от тяхната маса.

Удобни презрамки, които са прикрепени към "раницата" не пречат на гълъбите по време на полет. Друго съществено предимство в полза на дизайна е относително ниската му цена: един комплект ще струва около 250 долара.

Гълъби вече отдавна се използват и за анализ на замърсяванията във въздуха на някои големи градове.

Домашният гълъб (Columba livia domestica) е птица от семейство Гълъбови (Columbidae), произлизаща от Скалния гълъб (данни от Уикипедия).

Тази птица е била опитомена от човека преди повече от 5000 години, за което свидетелстват открити надписи от Древен Египет и Месопотамия. Постепенно, чрез подбор са създадени голям брой породи домашни гълъби. Те биват с различни качества: декоративни - с особено оперение, спортни (пощенски) - способни да прелитат дълги разстояния, летци - издигащи се в небето и оставащи там с часове и др.

По време на войни домашният гълъб често е бил използван за пренасяне на съобщения поради добре развитото си чувство за ориентация. В по-ново време нерядко е използван при лабораторни опити в биологията и медицината.

Защо гълъбите са символ на мира:

Легендата разказва, че веднъж богът на войната Марс, когато се готвел да тръгне на война, открил, че в шлема му са свили гнездо семейство гълъби и той трябвало да изчака да отгледат малките си. Така тези прекрасни птици осуетили намерението му да воюва.